dinsdag 19 november 2013

Artsen eisen onafhankelijk onderzoek naar rol instituties als AMC IGZ en OM in casus Tromp-Spaansen


1. Welnu : Of een onafhankelijk onderzoek naar ALLE betrokkenen en hun TOTALE aandeel of geen onderzoek, want nu wekt de beroepsvereniging minimaal de schijn, zelf (eigenmachtig) en wel op selectieve wijze, bij voorbaat de grenzen van het beoogde onderzoeksgebied te willen vaststellen,

2. Hierbij valt in bijzonderheid op, dat de beroepsvereniging (lees : Belangenvereniging / Lobby-groep) met name het aandeel van Tromp in de integrale casusopbouw en het dito casus-verloop, systematisch wenst buiten te sluiten c.q. een relatief ondergeschikte plaats te willen toebedelen.

3. Bij het onafhankelijke onderzoek naar de gehele casus zal overigens zeer zeker het proces-verbaal van het recherche verhoor van Tromp bijgevoegd dienen te worden, alsmede een deelonderzoek naar het algehele psychisch functioneren (professioneel en privaat) van Tromp.

4. Deze laatste explicitering, omdat Tromp in de periode voorafgaand aan zijn zelfgekozen dood, enige tijd (voor klinische behandeling) wegens ernstige suïcidale neigingen in een GGZ inrichting opgenomen is geweest.

5. Hetgeen onder meer zou kunnen duiden op de aanwezigheid van meer structurele psychische problemen, die zich tevens al in een eerder stadium zouden hebben kunnen gemanifesteerd.

6. Het OM / recherche-onderzoekverslag naar de Tromp-Spaansen casus is alleen al daarom van belang, omdat de IGZ, haar bevel aan Tromp tot opschorting van zijn professionele medische activiteiten, voor een niet onbelangrijk deel heeft gebaseerd op de inhoud van het proces-verbaal van het verhoor van Tromp (en dus zeker niet exclusief op het feitenrelaas ter zake van de co-assistente).

7. Bij dezen wil ik nog wel eens benadrukt zien, dat de co-assistente - naar zich nu laat aanzien - in dezen niet alleen volkomen te goeder trouw heeft gehandeld maar dat zij daarnaast - zoals uit openbaar gemaakte stukken lijkt te kunnen worden afgelezen - terecht haar bevindingen ter evaluatie aan haar studie-begeleiders heeft voorgelegd..

8. Voor de goede orde : Haar studiebegeleider heeft de bevindingen eerst voorgelegd aan het AMC en het AMC heeft de bevindingen, haar oordeel daarover en haar plan van aanpak weer eerst ter goedkeuring voorgelegd aan de UvA hoogleraar medische-ethiek Willems.

9. Het was de IGZ, die de casus wederom ter beoordeling en eventueel nader onderzoek c.q. gerechtelijk (voor-) onderzoek aan het OM heeft voorgelegd.

10. Pas toen het OM haar voorlopige onderzoek had afgerond, heeft het IGZ het - de tweede oktober jl ge-effectueerde en aangepaste - bevel tot schorsing (ter amendering) aan Tromp doen toekomen.

11. Onafhankelijk van waar men in de nationale discussie over dit onderwerp staat : Veel sterkte aan alle betrokkenen toegewenst, met de verwerking van dit veelzijdige, multiplide drama.! 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
N.B. Any Copyright on this blog is exclusively owned by the author of this blog.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.