dinsdag 19 november 2013

("VK:) Co-assistent: 'Hij trok ook wel eens een zak over iemands hoofd'"

1. Ik begrijp, dat veel lieden - waaronder veel (inmiddels ex-) patiënten van Tromp,- de onweerstaanbaar lijkende behoefte gevoelen, om in dezen als onvoorwaardelijke getuige a decharge voor Tromp op te treden.
2. Echter, met een in dat verband herhaalde malen ingezette lafhartige karaktermoord op de boodschapper, laat zich een (juridisch mogelijk als zodanig aan te merken) daadwerkelijke moord (of graduele doodslag) door haar stage-begeleider (de huisarts N.A.F. Tromp, bestuurder van een huisartsenpraktijk te Tuitjenhorn), op geen enkele wijze bagatelliseren, laat staan wegredeneren.
3. Tromp heeft, voor zover nu bekend - en tegen alle wetsregels en medische protocollen in en zonder nader doorslaggevend overleg met de patiënt zelf, zijn naasten en zonder eventuele second opinions van zijn collegae en het nalaten van een routine melding aan het OM - een van zijn (terminale) patiënten, opzettelijk een dodelijke injectie gegeven, waar volgens primaire getuigen, ("slechts") sedatie was geïndiceerd.
4. Medici, als deze arts (maar evenzeer medische beroepsbeoefenaren als de malafide Jansen ("Steur") et al., met een beroepsopvatting, zoals die gedurende recente tijden, meer en meer aan de oppervlakte treedt, die op grove wijze de wet overtreden, dienen zonder aarzeling onder aandacht van de Inspectie (in casu, de IGZ) te worden gebracht.
5. De inspectie heeft vervolgens weer de mogelijkheid, om eventuele strafwaardig ogende casussen onder de aandacht van Justitie te brengen, die daarna weer de relatieve vrijheid heeft om een aangebrachte casus nader op mogelijke strafrechtelijke relevantie te onderzoeken en daarna eventueel ter toetsing aan een rechter voor te leggen..
6. Omdat beide instanties, beroepshalve (en terecht), zo lang hebben geaarzeld, om details over deze zaak naar buiten te brengen, heeft niet alleen de (ook publicitaire) geruchtenmachine op volle toeren kunnen draaien, maar heeft de betreffende huisarts ook (veel te) lange tijd, het voordeel van de twijfel gehad.
7. Gedurende datzelfde proces hebben ook de vele ridicule beschuldigingen en (vaak ongeclausuleerd) malicieuze insinuaties richting de aangever (zoals wij nu weten, de betreffende co-assistente aan het AMC en het AMC aan de IGZ), ongelimiteerd hun weg naar de media kunnen vinden.
8. Eerst na de aanzwellende druk vanuit de KNMG (en ad hoc boycot-acties van aanverwante belangengroepen) richting het AMC, de IGZ en het OM heeft het IGZ besloten, om uiteindelijk nadere details over de casus naar buiten te brengen.
9. De familie van Tromp (en haar wettelijke vertegenwoordigers zoals haar eventueel ingeschakelde, juridische vertegenwoordigers) is daarbij ruimschoots in de gelegenheid gesteld, om (middels een bezwaarprocedure, waaronder een mogelijk verzoek tot schorsing van publicatie, hangende de procedure) de voorgenomen publicatie van casuïstieke gegevens te voorkomen, maar heeft - naar verluidt - niet van dit recht gebruik gemaakt.
10. Het OM - dat naar ik heb begrepen, na de tragische, zelfgekozen dood van de verdachte huisarts, het in een eerder stadium geïnitieerde gerechtelijke vooronderzoek inmiddels heeft stopgezet - heeft dit voorbeeld tot nog toe niet gevolgd (en zal dit naar verwachting ook niet alsnog doen) .
11. Ik ben, naast alle droefenis over de verschillende fatale en emotionele drama's in deze casus, echter zeer verheugd, dat de in veel gevallen ronduit eenzijdige, bizarre beeldvorming die exclusief werd gevoed door de steeds sterker wordende geruchtenstroom, nu eindelijk is ingehaald door de eerste pogingen tot het vaststellen van de feiten, waardoor een evenwichtig oordeel wordt mogelijk gemaakt.
12. Niet minder verheugd ben ik, door het feit, dat eindelijk een maatschappelijke discussie lijkt te zijn ontstaan, over hetgeen wel en hetgeen niet is toegestaan c.q. over hetgeen wel dient en niet dient te worden toegestaan bij actieve levensbeëindiging bij patiënten door medici.
13. Het kan en mag immers niet zo zijn, dat medici hun macht (mede gebaseerd op het medische beroepsgeheim en de evidente, wettelijk beschermde beroepsexclusiviteit) ongestraft naar eigen inzicht en welbevinden kunnen uitoefenen, laat staan, hun machtspositie ongestraft kunnen misbruiken in zaken van leven en dood.
14. Wij dienen daarbij nadrukkelijk te bedenken, dat de mogelijkheid onder ogen moet worden gezien, dat Tromp niet de enige arts zal zijn (geweest), die op grove wijze, de geldende wet en regelgeving (ook) rond actieve levensbeëindiging (overtreedt /) heeft overtreden.
15. Het kan en mag immers niet zo zijn, dat medici het hen gegeven maatschappelijke vertrouwen en medische macht, grotelijks misbruiken en zich daarnaast, ongemerkt en zonder enige consequentie, aan het bevoegd gezag kunnen onttrekken, want daardoor wordt machtsmisbruik niet alleen maar aangemoedigd, maar ontstaat ook een volstrekt onaanvaardbare rechtsongelijkheid tussen verschillende burgers
16. Wel zou ik het gestarte discours graag verbreed willen zien, richting het algehele functioneren c.q. disfunctioneren van de medische beroepsgroep, want - zoals de recente publiciteit rond de schandalen binnen bijvoorbeeld medische specialistenteams binnen een aantal NL-se gezondheidsinstellingen heeft aangetoond - misstanden blijken veel meer voor te komen dan altijd al werd vermoed / gedacht en tevens nog veel te vaak niet aan het bevoegd gezag worden gemeld.
17. Dat artsen hun disfunctionerende collegae - vaak uit een volslagen verkeerd begrepen opvatting over het toepassen van onderlinge groepssolidariteit - systematisch niet voordragen voor een onderzoek door het bevoegd gezag lijkt een van de hoofdoorzaken,te zijn, van het kennelijke feit, dat misstanden vaak zo lang blijven voortwoekeren en onnodig vele slachtoffers vergen.
18. In dit licht bezien zullen wij de betreffende co-assistente en haar superieuren dan ook oneindig dankbaar moeten zijn en haar een langdurige en welbestede carrière in de gezondheidszorg toewensen.
19. Zij heeft (uitgaande van de authenticiteit van haar teksten in het feitenrelaas) bewust het risico genomen, dat haar loopbaan een zeer voortijdig einde tegemoet zou kunnen zien, door het voorval aan haar studie-begeleider te melden.
20. Daarnaast valt het zeer te prijzen, dat haar mentor vervolgens de zaak heeft willen en durven doorspelen aan de superieuren binnen het AMC (en de UvA (?)), want het vigerende, overheersende collegiale dekkingsbeginsel zou in principe kunnen impliceren, dat ook voor de mentor loopbaan-repercussies in het verschiet (zouden) kunnen liggen.
21. Voor alle lieden, die behoefte gevoelen, om ook nu nog hun onvoorwaardelijke steun aan Tromp te blijven uitspreken, de welgemeende raad, om hun stemvolume vooralsnog aanzienlijk terug te brengen en hun energie daarentegen te steken in het verwerken van het voorliggende drama (dat voor hen vaak als een trauma zal worden ervaren).
22. Daarbij helpt het zeer zeker, om - desnoods naast het inroepen van professionele hulp in deze gevoelige en pijnlijke verwerkingsmaterie - zich terdege rekenschap te geven van de (wettelijk voorgeschreven) rol die de diverse actoren in de verschillende maatschappelijke processen (hebben te) spelen.
23. Onontbeerlijk daarbij is het eveneens, om eerst integraal alle beschikbare informatie tot zich te nemen en op hun juiste merites te beoordelen en niet te blijven steken in de notoire.valstrik van de ontkenningsreflex..
24. Ik wens tot slot, iedereen veel sterkte in de aanstaande rouwverwerking, die onlosmakelijk met dit soort intrieste aangelegenheden is verbonden.
Mvg.
d.d. 26-10-2013 / 15:41 uur
------------------------------------------------------------------------------
addendum d.d. 26-10-2013 / 22:38 uur
a. In het schrijven d.d. 30-09-2013, dat een advocaat enkele weken geleden namens Tromp - als verweerschrift op het tijdelijke verbod op het uitoefenen van zijn medische professie - naar de IGZ heeft gestuurd, staat en passant en een weinig verhuld, de buitengemeen onthullende zinsnede vermeld, "zoals u bekend, is cliënt [in casu, de betreffende huisarts Tromp (RB)] recent opgenomen geweest in een GGZ instelling wegens suïcidale neigingen"
b. Niet alleen plaatst deze zinsnede de recente, klaarblijkelijke zelfdoding van de huisarts waarschijnlijk in een totaal ander perspectief, dan tot nog toe door velen is gesuggereerd, maar roept dit verbijsterende gegeven eveneens de zeer zwaarwegende (in mijn optiek, retorische) vraag op, of een klaarblijkelijk ernstig psychisch ontregelde huisarts, ueberhaupt wel toestemming had mogen krijgen van zijn vak-gerelateerde toezichthouders (gesteld, dat de arts zijn verblijf en de reden daarvan in de betreffende kliniek tijdig aan de IGZ heeft gemeld en (voorwaardelijk) gesteld ook, dat de opname van Tromp vooraf is gegaan aan de voorliggende multi-disciplinaire casus) tot de uitoefening van zijn professie.

c. De uitoefening van zijn medische professie, waaronder de eigenstandige omgang door de kennelijke GGZ patiënt Tromp, met zeer delicate, zeer principiële en zeer existentiële machts- en beoordelings-vraagstukken rond het thema leven en dood in de door hem bestuurde huisartsenpraktijk.!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
N.B. Any Copyright on this blog is exclusively owned by the author of this blog.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.