zaterdag 16 oktober 2021

Tweets Sywert van Lienden waren vooropgezet plan om VWS tot miljoenendeal te bewegen

 Sywert van Lienden spoedt zich naar binnen voor een opname van Buitenhof.

CORONACRISIS

Sywert van Lienden spoedt zich naar binnen voor een opname van Buitenhof. © ANP/Robin Utrecht

Tweets Sywert van Lienden waren vooropgezet plan om VWS tot miljoenendeal te bewegen

Sywert van Lienden plaatste op 10 april vorig jaar een reeks kritische tweets met het doel binnen te komen bij het ministerie van Volksgezondheid. Dat werkte: zijn tirade was de directe aanleiding voor de beruchte mondkapjesdeal van 100 miljoen euro. Een dag daarvoor registreerde Van Liendens zakenpartner de domeinnamen van de commerciële bv waarin de miljoenenwinst terechtkwam. Dit blijkt uit onderzoek van Follow the Money.
'Waar verhaal: we geven grote thuiszorgorganisatie beschermende mondkapjes van niveau (je kan er duizenden werknemers wekenlang mee beschermen). Belletje van inspectie: of ze daarmee willen stoppen qua inkopen en spullen van lagere kwaliteit willen gebruiken.’Bron: Twitteraccount @Sywert 10-04-20 17.05
'Geloof mij: binnen 1-2 weken kan íedereen in Nederland goed beschermd werken in de zorg. [..] En als dat gebeurt, dan zal ik met plezier de afgelopen weken vergeten. Als het niet gebeurt, dan ben ik benieuwd naar de parlementaire nabeschouwing van de afgelopen periode.’Bron: Twitteraccount @Sywert 10-04-20 17.40

Bovenstaande tweets – inmiddels verwijderd – verstuurde Sywert van Lienden op vrijdag 10 april 2020. Hij plaatste de tirade met het doel om in Den Haag een doorbraak te forceren, zo blijkt uit een WhatsAppbericht dat Follow the Money heeft ingezien: 'Heb even een noodkreet op twitter geslingerd om politiek deurtje te openen. Assistent minister is inmiddels in de app.' 

'Heb even een noodkreet op twitter geslingerd om politiek deurtje te openen. Assistent minister is inmiddels in de app.'Bron: WhatsApp Sywert van Lienden april 2020

De publicitaire druk van Van Lienden was voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de directe aanleiding om zijn stichting Hulptroepen Alliantie – opgericht om de zorg ‘tegen kostprijs’ van mondkapjes te voorzien – binnen te halen. Dat bevestigen bronnen binnen het ministerie tegenover Follow the Money. Ruim een week later mondden de gesprekken uit in een deal van 100 miljoen euro.

De dag voor Van Liendens tweets, op donderdag 9 april, liet zijn zakenpartner Bernd Damme de domeinnamen reliefgoodsalliance.nl en reliefgoodsalliance.com vastleggen. Relief Goods Alliance is de commerciële bv waarmee de deal met de overheid werd uitgevoerd, en waarin de miljoenenwinst van de drie oprichters terechtkwam. Van Lienden hield aan de transactie ruim 9 miljoen euro over, zijn zakenpartners Damme en Camille van Gestel ieder ruim 5 miljoen.



Bron: sidn.nl

Tegenover de Volkskrant verklaarde Van Lienden eerder dat de transactie op ‘initiatief’ van het ministerie via een commerciële bv ging, in plaats van via de non-profitorganisatie Hulptroepen. Later zei hij dat de constructie tot stand kwam ‘in samenspraak’ met VWS. 

Volgens VWS kwam de bv pas op 13 april voor het eerst ter sprake, op voorstel van Van Lienden. Op 14 april werd de vennootschap opgericht bij de notaris. Een bv binnen één dag oprichten is buitengewoon snel, zeggen geraadpleegde advocaten en notarissen. De gebruikelijke termijn is één tot twee weken.

Van Lienden, Damme en Van Gestel willen niet reageren op vragen van Follow the Money. Het drietal wacht naar eigen zeggen het onderzoek af dat accountantsbureau Deloitte uitvoert naar de overeenkomst.

Assistent De Jonge in actie

Na Van Liendens tweets van 10 april nam Bart van den Brink (CDA), de politiek adviseur van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), nog diezelfde dag via WhatsApp contact op met Van Lienden. Van Lienden antwoordde hem miljoenen mondkapjes te kunnen leveren.

Van den Brink stuurde dat aanbod door aan de verantwoordelijke minister, Martin van Rijn van Medische Zorg. Vervolgens nam Bas van den Dungen –  secretaris-generaal van het ministerie van Financiën en vanwege de coronacrisis tijdelijk actief bij VWS – op 12 april 2020 telefonisch contact op met Van Lienden, om het aanbod te bespreken. 

De volgende dag was er opnieuw overleg, dit keer ook met minister Van Rijn. Op 19 april werd de overeenkomst voor de levering van 40 miljoen mondkapjes getekend. Van Lienden en zijn partners werden multimiljonair omdat de deal liep via hun eigen commerciële bv Relief Goods Alliance, en niet via de non-profitstichting Hulptroepen.

Of Bart van den Brink contact opnam met Van Lienden op verzoek van zijn baas Hugo de Jonge wil VWS niet ophelderen. Ook Van den Brink zelf weigert hier desgevraagd antwoord op te geven. Voormalig minister van Medische Zorg Tamara van Ark (VVD) zei in juni tegen de Kamer: ‘Ik sluit niet uit dat het feit dat iemand zoveel publiciteit zocht en op zoveel plekken liet weten dat hij het zelf beter kon, een rol heeft gespeeld.’ 

Een bron bij VWS bevestigt dat het ministerie zich zeer bewust was van de invloed van opiniemaker Van Lienden. ‘Hij was zeer aanwezig in het publieke debat hierover, zowel online als op tv.’ VWS was in deze fase van de coronacrisis zeer beducht voor verwijten over tekortschietende inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder mondkapjes. ‘Aanbiedingen die niet opgepakt werden, zouden potentieel terug kunnen komen in debatten,’ aldus de bron. 

Minister Hugo de Jonge voerde in deze periode de Kamerdebatten over de inkoop van mondkapjes.

TWEETS VAN SYWERT VAN LIENDEN OP 10 APRIL 2020

'Waar verhaal: we geven grote thuiszorgorganisatie beschermende mondkapjes van niveau (je kan er duizenden werknemers wekenlang mee beschermen). Belletje van inspectie: of ze daarmee willen stoppen qua inkopen en spullen van lagere kwaliteit willen gebruiken.

‘Ben echt stil van wat we tegenkomen afgelopen drie weken.'

'Voor mensen het weer beter weten: privaat gefinancierd, aangeboden aan overheid (nooit gereageerd), werkgever die om z’n mensen geeft en toonaangevend is in de sector.’ 

'Geloof mij: binnen 1-2 weken kan íedereen in Nederland goed beschermd werken in de zorg. Alles is getest en in kaart gebracht. Met mondmaskers, schorten, handschoenen, gels, brillen etc.’ 

‘En als dat gebeurt, dan zal ik met plezier de afgelopen weken vergeten. Als het niet gebeurt, dan ben ik benieuwd naar de parlementaire nabeschouwing van de afgelopen periode.’

Met zijn deal maakte Van Lienden een succesvolle comeback. Tot zijn frustratie had hij bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) – de inkooporganisatie voor de overheid – geen voet aan de grond. Eind maart zette de bewaking hem zelfs het pand uit, volgens het consortium omdat hij met plannen rondliep voor een webshop. Na dat voorval dacht hij ‘nooit meer’ aan de overheid te zullen leveren, zei Van Lienden begin deze maand tegen Follow the Money. ‘Die [toenadering door VWS op] 10 april is voor mij ook een verrassing geweest.’

‘Die [toenadering door VWS op] 10 april is voor mij ook een verrassing geweest’

Volgens het ministerie van VWS was de overeenkomst met Relief Goods Alliance bv een deal als alle andere. Of de mondkapjes geleverd werden door een stichting of een commerciële bv maakte het ministerie niets uit, schreef voormalig minister Van Ark dit voorjaar over de order in haar antwoord op Kamervragen. Het doel van de transactie was het oplossen van de vermeende schaarste.

Maar anders dan de minister deed voorkomen, achtte het LCH Van Lienden en zijn twee partners geen betrouwbare partij – de leveringszekerheid van de mondkapjes werd betwijfeld, onthulde Follow the Money. Bovendien lagen er al betere aanbiedingen van betrouwbaar geachte partijen én waren er volgens de inkopers van het LHC al meer dan genoeg mondkapjes besteld. 

Het ministerie drukte de deal toch door, waarna het consortium bij de top van VWS tot viermaal toe formeel protest aantekende tegen dit besluit.

https://www.ftm.nl/artikelen/sywert-van-lienden-hoe-hulptroepen-bij-vws-binnenkwam?&utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=persbericht&utm_campaign=SywertVWS

vrijdag 15 oktober 2021

Hoe pro-Palestijns activisme in Nederland structureel wordt ondermijnd

 



Onderzoek

Hoe pro-Palestijns activisme in Nederland structureel wordt ondermijnd


Maatschappelijke organisaties en personen die zich inzetten voor de rechten van de Palestijnen worden in Nederland structureel tegengewerkt, belasterd en zelfs bedreigd. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van het European Legal Support Center.

Omslag van het ELSC-rapport. 

Een cultureel festival dat halverwege moet worden afgelast omdat de organisatoren haat en bedreigingen over zich krijgen uitgestort. Een activiste wier accounts worden gehackt met de mededeling dat zij zal worden ‘gescalpeerd’. Een doorgesneden remkabel van een auto, die een gezin het leven had kunnen kosten. Het zijn voorbeelden van methodes waarmee personen en organisaties in Nederland te maken krijgen die aandacht vragen voor de rechten van de Palestijnen en hun onderdrukking door Israël. Een vandaag verschenen rapport biedt inzicht in die methodes.

Actieve tegenwerking

Dat pro-Palestijns activisme kan rekenen op actieve tegenwerking is bekend. Talloze organisaties, media en personen in binnen- en buitenland kregen ermee te maken, zoals door ons frequent beschreven. Het rapport geeft voor het eerst een indruk van de schaal waarop die tegenwerking in Nederland plaatsvindt.

De bevindingen van het rapport zijn gebaseerd op onderzoek naar 76 incidenten tussen 2015 en 2020 waarbij pro-Palestijns activisme werd tegengewerkt. Het werd uitgevoerd door het European Legal Support Center (ELSC), een in Amsterdam gevestigde organisatie die deze trend in een aantal Europese landen monitort en slachtoffers bijstaat met juridische hulp.

Het werkelijke aantal incidenten ligt hoger dan 76. ELSC documenteert uitsluitend incidenten die door benadeelde organisaties of personen worden gemeld. Die procedure bestaat pas ruim een jaar en is nog niet algemeen bekend. Daarnaast werd ELSC geconfronteerd met incidenten die onvoldoende konden worden gedocumenteerd, en daarom niet in de cijfers zijn opgenomen.

Maatschappij-breed effect

De onderzochte incidenten betreffen onder meer het ontzeggen van toegang tot debatruimtes, het inperken van academische vrijheid, het aanvechten van subsidies en fondsen, maar ook de genoemde cyberaanvallen en (doods)bedreigingen. Een ander fenomeen waarmee organisaties en personen te maken krijgen zijn lastercampagnes, waarbij solidariteit met de Palestijnen en legitieme kritiek op Israël verdacht worden gemaakt als uiting van antisemitisme of steun voor terrorisme.

Het rapport toont aan dat sprake is van een patroon waarbij elke vorm van aandacht voor de Palestijnen kan rekenen op tegenwerking en intimidatie. Zowel maatschappelijke organisaties als individuele activisten, medewerkers van ngo’s, journalisten, wetenschappers, studenten en politici worden ernstig belemmerd in hun activiteiten, frequent ten koste van hun reputatie, middelen of zelfs gezondheid. Die dreigende realiteit leidt op termijn tot vermijding of zelfcensuur, en tot een krimpende ruimte voor maatschappelijk debat over Israël/Palestina.

Pro-Israël-organisaties

Het rapport legt een direct verband met de campagne die de Israëlische regering sinds 2015 voert om de wereldwijd toenemende kritiek op haar Palestina-politiek te smoren, en de succesvolle pro-Palestijnse beweging voor Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) te bestrijden. Sindsdien zetten Israël en zijn bondgenoten in de Verenigde Staten en Europa – zoals belangenorganisaties, denktanks, PR-bureaus en juristen – zich in om onwelgevallige stemmen overal het zwijgen op te leggen. Het ELSC-onderzoek geeft een indruk van de vorm die dat in Nederland heeft aangenomen.

Het onderzoek wijst uit dat de meeste incidenten op naam komen van pro-Israëlorganisaties. Zo blijken medewerkers van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) betrokken bij 46 van de 76 onderzochte incidenten. Andere betrokken organisaties zijn onder meer Christenen voor IsraëlLikoed Nederland en het Centraal Joods Overleg (CJO). Zij worden in hun missie gesteund door de rechtse en christelijke partijen PVV en FvD, CU en SGP, en door rechtse media als de TelegraafElsevier WeekbladGeenStijlOpinieZ en het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW).

IHRA-definitie en NCAB

In het rapport worden ook middelen beschreven die de genoemde actoren ten dienste staan om hun agenda te realiseren. Het belangrijkste daarvan is de uiterst controversiële ‘IHRA-werkdefinitie van antisemitisme’, die vergezeld gaat van een aantal voorbeelden waarin kritiek op Israël wordt gekoppeld aan antisemitisme. Hoewel de IHRA-definitie in Nederland geen officiële status heeft – het kabinet aanvaardde alleen de definitie, zonder de kwalijke voorbeelden – en bovendien juridisch niet bindend is, blijkt die op grote schaal te worden ingeroepen om pro-Palestijns activisme te belasteren en zo mogelijk te laten verbieden.

Een andere potentieel zorgwekkende ontwikkeling is de aanstelling van een Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) per 1 april 2021. Die functie wordt bekleed door Eddo Verdoner, voormalig bestuurslid van het CIDI en CJO, en pleitbezorger van de IHRA-definitie. De vrees is gerechtvaardigd dat Verdoner zich naar voorbeeld van zijn Duitse en Amerikaanse collega’s zal gedragen als een instrument in de bestrijding van pro-Palestijns activisme.

Vrijheid van meningsuiting

Het ELSC concludeert op grond van het onderzoek dat de gedocumenteerde incidenten een verstikkend effect hebben op de vrijheid van meningsuiting over Israël en Palestina. De organisatie roept de Tweede Kamer, overheden, media, universiteitsbesturen en andere instellingen op te waken voor een (on)bedoelde bijdrage aan die verstikking, door zich bewust te zijn van de door ELSC gedocumenteerde realiteit, in te grijpen wanneer de vrijheid van meningsuiting onder vuur komt, de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, en af te zien van het aannemen van de IHRA-definitie.

Het Nederlandse ELSC-rapport staat niet op zichzelf, maar zal worden gevolgd door rapporten over andere Europese landen. Het belang daarvan bleek deze week in het Verenigd Koninkrijk, waar de pro-Israëlische lobbyorganisatie UK Lawyers for Israel (UKLFI) in het ongelijk werd gesteld na een aanklacht tegen PricewaterhouseCoopers Palestine (PwC Palestine) met betrekking tot zijn werkzaamheden voor twee Palestijnse organisaties (UAWC en DCI-P). Eerder analyseerden wij de rol van UKLFI in een poging om de Nederlandse subsidie van UAWC te beëindigen.

https://rightsforum.org/nieuws/hoe-pro-palestijns-activisme-in-nederland-structureel-wordt-ondermijnd/?fbclid=IwAR05z1LUBP2k-DZwsZU9r1p4vk8nqTjoL8g2wkNaGiqMuDbo1FaBVsG_3c8