zaterdag 28 mei 2022

Het witwassen bleef bij Rabobank jarenlang onder de radar

 



Het witwassen bleef bij Rabobank jarenlang onder de radar

Antiwitwasbeleid De Rabobank liet potentiële witwasklanten jarenlang ongemoeid, blijkt uit onderzoek van NRC. En ondanks grote investeringen lopen de achterstanden in controles nog altijd op. „Bij vrijwel elk filiaal was wel wat mis.”



Illustratie Tomas Schats 


De 64-jarige Brabander Johan S. zit half januari bij het gerechtshof in Den Bosch. Hij heeft een probleem. Al 27 jaar runt hij zijn eigen bestratingsbedrijf. Nu heeft de gemeente Rotterdam voor ruim 1,8 miljoen euro beslag laten leggen op de rekeningen van zijn onderneming – hij kan niet meer bij zijn geld. Hij vraagt het hof die beslaglegging zo snel mogelijk op te heffen.

S. is verdachte in een omvangrijke fraudezaak. Volgens justitie heeft hij een viertal ambtenaren van de afdeling Stadsbeheer in Rotterdam jarenlang gefêteerd: ze schaften Rolexen en exclusieve racefietsen aan, en stuurden het bonnetje naar het bedrijf van S. Die voldeed de factuur vervolgens onder het mom van ‘sponsorgeld’. Een van de ambtenaren liet op kosten van de Brabantse stratenmaker zijn huis verbouwen.

In totaal zouden de ambtenaren vele tonnen aan steekpenningen hebben ontvangen. In ruil daarvoor kreeg het bedrijf van S. van 2009 tot 2018 voor bijna 43 miljoen euro aan opdrachten in de havenstad. De ondernemer en de betrokken ambtenaren zouden bovendien hebben samengespannen door facturen met 10 tot 30 procent op te hogen, waarna ze het extraatje onderling verdeelden. In 2018 deed de Rijksrecherche een inval.

De strafzaak tegen S. loopt nog, maar volgens de gemeente is sprake van een jarenlang patroon van financieel gesjoemel. Dat vond plaats via rekeningen bij de Rabobank. S. is er al jaren klant. Dat er iets onrechtmatigs zou kunnen zijn aan de transacties die via zijn rekeningen liepen, is de bank kennelijk al die tijd ontgaan.

Volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) overkomt dat Rabobank bij meer klanten. Afgelopen oktober gaf DNB de bank via een zogeheten aanwijzing de opdracht om „gebreken in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) te herstellen”. Uiterlijk in december 2023 moet Rabobank alle achterstanden in de meer dan 8 miljoen klantdossiers op orde hebben gebracht. Bij de presentatie van de jaarcijfers, afgelopen februari, kondigde topman Wiebe Draijer daarom aan 250 miljoen euro extra te investeren in het tegengaan van witwassen: het aantal analisten dat zich hiermee bezighoudt, wordt uitgebreid naar 4900.

De twee grootste concurrenten van Rabobank, ING en ABN Amro, troffen de afgelopen jaren miljoenenschikkingen met justitie wegens het falende antiwitwasbeleid. Oud-topmannen Ralph Hamers (ING) en Gerrit Zalm (ABN Amro) zijn verdachte in een strafrechtelijk onderzoek.

Illustratie Tomas Schats

Bij Rabobank bleef de witwasproblematiek lang onder de radar. In 2019 maakte de bank bekend dat toezichthouder DNB een boete had opgelegd. In 2021 volgde een nieuwe boete en begon de toezichthouder aan een officieel straftraject. Maar uit onderzoek van NRC blijkt dat de interne accountant de banktop al in 2014 waarschuwde voor het tekortschietende antiwitwasbeleid. Rabobank voerde er vanaf dat jaar ook al felle discussies over met DNB. Het lukte de bank in de jaren daarna niet om de problemen onder controle te krijgen.

NRC sprak de afgelopen tijd met twintig (oud-)medewerkers en andere betrokkenen over de problemen waarmee de bank worstelt. Uit de gesprekken komt een beeld naar voren van een bank die jarenlang potentiële witwasklanten ongemoeid liet en ondanks grote investeringen de achterstanden in controles nog altijd ziet oplopen.

Strengere variant

De wet die erop toeziet dat banken onderzoek doen naar hun klanten en de herkomst van gelden – de Wwft – werd in 2008 voor het eerst ingevoerd. Net als bij andere banken zagen Rabo-bankiers die strengere controleplicht destijds vooral als een hinderlijke onderbreking van het geld verdienen, vertellen betrokkenen uit die periode. De Wwft veranderde dat niet direct. Bonussen bleven gebaseerd op hoeveel klanten je binnenhaalde, niet op hoe degelijk je hun achtergrond checkte. „Als je een boer uit Duitsland met drie ton cash binnenhaalde, kreeg je een schouderklopje”, vertelt een oud-bankier van een filiaal in Oost-Nederland. „Er werd geen enkele vraag gesteld naar de herkomst van de gelden.”

Omdat Rabobank tot 2016 niet zoals ING en ABN Amro over één bankvergunning beschikte, maar over meer dan driehonderd lokale banken met een eigen vergunning, gold bij de boerenleenbank het mantra: wij kennen onze klanten beter dan de concurrentie. Het hoofdkantoor in Utrecht liet het screenen van klanten aan de lokale banken over. Die werkten met een IT-systeem om transacties te monitoren, informatie over klanten werd vastgelegd in standaardformulieren. „Die werden wel ingevuld, maar er werd verder niets mee gedaan”, zegt een oud-bankier.

Ook toezichthouder DNB stelde jarenlang weinig vragen over de herkomst van bedragen die door het banksysteem gingen, maar dat begon in 2014 te veranderen. Het jaar erop zou een strengere variant van de Wwft in werking treden, die banken verplichtte nog strenger te kijken naar de belanghebbenden achter financiële transacties, en in het geval van een ongebruikelijke transactie melding te doen bij overheidsorgaan FIU Nederland.

Vernietigend oordeel

De directie gaf in aanloop naar die wetswijziging interne accountantsdienst ARG opdracht bij alle lokale Rabobanken na te gaan hoe het bijhouden van de klantdossiers ervoor stond. Het oordeel van de interne accountant was vernietigend, zo verklaren drie direct betrokkenen uit die tijd: minder dan tien banken kregen een voldoende. Bij alle overige banken was het toezicht op mogelijk foute geldstromen gebrekkig. Bij honderdduizenden klanten kon de bank niet voldoende vaststellen wie de uiteindelijke belanghebbende was of wat de herkomst van zijn of haar geld was, zeggen deze betrokkenen. „Dat was schrikken. Bij vrijwel elke bank was wel wat mis”, zegt een van hen.

De directie deelt het interne onderzoek ook met DNB. De toezichthouder is niet blij met de bevindingen, vertelt een betrokkene. „DNB had zware kritiek. Vanaf dat moment begon de discussie over de kwaliteit van ons klantonderzoek met de toezichthouder.” De bank presenteert een plan om het probleem aan te pakken: een aantal lokale bankdirecteuren wordt in Utrecht op het matje geroepen, ook neemt de bank een extern bureau in de arm om lokale banken te helpen hun klantonderzoek te verbeteren.

Hoezeer Rabobank tekortschiet in het tegengaan van witwassen, blijkt als de Amerikaanse justitie in 2015 een onderzoek instelt naar een filiaal in Calexico, een stadje aan de Mexicaanse grens. Drugsbendes zouden dat kantoor gebruiken om inkomsten wit te wassen. Volgens persbureau Bloomberg reed wekelijks een gepantserde geldwagen met contante dollars de grens met Mexico over. Rabobank schikt de zaak voor 298 miljoen euro met het Amerikaanse OM en het filiaal nabij de Mexicaanse grens wordt gesloten. Het lijkt een incident in een ver buitenland, dat het doorlichten van klanten ook in Nederland tekortschiet is dan nog niet publiekelijk bekend.

Oliehandelaar Gunvor

Een andere klant die in 2015 in opspraak raakt, is oliehandelaar Gunvor. In dat jaar neemt DNB concurrent ABN Amro op de korrel vanwege de relatie met het bedrijf, dat indirect in handen zou zijn van de Russische president Vladimir Poetin. Een van de mede-eigenaren staat om die reden op de Amerikaanse sanctielijst. DNB noemt de relatie met Gunvor als voorbeeld van het tekortschietende antiwitwasbeleid bij ABN Amro. De oliehandelaar is op dat moment ook klant bij Rabobank, blijkt uit financiële stukken.

Illustratie Tomas Schats

In november 2016 treedt in Utrecht een nieuwe compliance officer aan: Angelique Keijsers, die overkomt van adviesbureau EY. Ze moet ervoor zorgen dat de bank aan alle regels voldoet. Ook wordt ze verantwoordelijk voor het onderhouden van de contacten met DNB. Ze begint bij Rabobank aan een „groot verandertraject”, vertelde ze eerder deze maand in een podcast. „Ik heb gezegd: ik ben gevraagd om de organisatie een spiegel voor te houden en […] te kijken of ik anderen kan overtuigen om op een andere manier over de compliance-cultuur te denken.”

Ze hamert er in vergaderingen telkens op dat de bank te weinig doet om witwassen te voorkomen, zeggen meerdere aanwezigen. Een boete van DNB is zelfs al onvermijdelijk, stelt Keijsers in die meetings, het is alleen de vraag hoe hoog die zal uitpakken. Met behulp van consultants begint ze aan een nieuwe poging om de klantdossiers bij de lokale banken beter op orde te krijgen.

De buitenwereld weet dan nog altijd niets van de interne problemen. Bij de concurrentie is dat anders. ABN Amro incasseert vanaf 2013 meerdere boetes wegens falend antiwitwasbeleid, ING treft in september 2018 een schikking van 775 miljoen met justitie wegens nalatigheid bij het natrekken van geldstromen. Wanneer NRC diezelfde maand informeert of Rabobank weleens problemen met de toezichthouder heeft gehad, zegt een woordvoerder: „Rabobank  doet geen mededelingen over zaken tussen haar en de toezichthouders.”

Probleem groter dan gedacht

In het voorjaar van 2019 meldt de Volkskrant dat DNB een boete van 1 miljoen euro heeft opgelegd, omdat tussen 2014 en 2016 de klantdossiers niet op orde waren. De boete blijkt te dateren van september 2018. Waar banken als ING en ABN Amro als beursgenoteerde ondernemingen verplicht zijn koersgevoelige informatie te melden, geldt dat voor Rabobank veel minder – in het jaarverslag over 2018 maakt de bank er geen melding van. Het blijft bij de mededeling dat de bank een verbeterprogramma heeft ingezet omdat de toezichthouder „opmerkingen had over de kwaliteit van onze klantdossiers”.

De bank bezweert dat de problemen al verleden tijd zijn. „Bovendien speelden deze problemen tot en met 2016, en zijn ze inmiddels aangepakt”, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Maar verleden tijd zijn de problemen allerminst. Behalve de boete heeft DNB namelijk ook een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, omdat Rabobank nog altijd achterloopt met het screenen van klanten en transacties. De bank moet uiterlijk in april 2020 alle klantdossiers op orde hebben, anders dreigt een nieuwe boete.

Volgens DNB is het grootste probleem dat veel klanten een te laag risicoprofiel hebben, zo verklaren verschillende betrokkenen aan NRC. Rabobank hanteert verschillende categorieën: van laag tot hoog risico. De groep die het label ‘laag risico’ heeft meegekregen, hoeft van de bank geen enkele lastige vraag te verwachten.

De bank heeft daardoor op een grote groep klanten totaal geen zicht, terwijl aan een deel van deze klanten wel degelijk witwasrisico’s kleven, zeggen betrokken bankiers. Klanten die ooit begonnen met het kopen van één woning bijvoorbeeld, maar inmiddels 25 woningen bezitten. Of autoverkopers die betalingen van duizenden euro’s dure wagens in contanten laten plaatsvinden.

Project Laag

Op aanwijzing van DNB moet Rabo deze klanten opnieuw gaan screenen, om te bekijken of ze wel in de juiste risicocategorie zitten. Het project, dat de bank in het najaar van 2018 op papier zet, krijgt de naam ‘Project Laag’. Het loopt via de veertien zogeheten regionale Klant en Sales Support (KSS)-centra binnen de bank. Vanaf elk lokaal kantoor worden plukjes personeel weggetrokken. Meer dan duizend medewerkers doen een jaar lang niets anders dan opnieuw naar dossiers kijken.

Over het project zelf komt nauwelijks iets naar buiten. Het FD meldt in november 2019 dat de bank circa 40.000 klanten opnieuw moet screenen op witwasrisico’s. Volgens Rabobank zelf is er nog altijd weinig aan de hand: „Wij denken dat we voor de meeste dossiers wel goed zitten”, verklaart een woordvoerder dan.

In werkelijkheid is het aantal klanten dat moet worden doorgelicht veel groter, zeggen drie direct betrokkenen nu tegen NRC. Het gaat om zeker meer dan 100.000 dossiers. De 40.000 klanten betreffen slechts de eerste groep van wie de kans op een te laag risicoprofiel het grootst is. In overleg met DNB wordt het aantal klanten dat de bank doorlicht in de loop van 2019 uitgebreid.

Illustratie Tomas Schats

Dat de bank jarenlang tekortschoot met witwascontroles blijkt uit het feit dat na de nieuwe check vele klanten met een laag profiel alsnog in de categorie ‘hoog’ belanden. Betrokkenen melden tegen NRC dat het om duizenden klanten gaat. Dat wil overigens niet zeggen dat ze ook daadwerkelijk witwassen, maar wel dat de bank ze jarenlang onterecht niet in het vizier had. Bij hoeveel klanten wel sprake was van witwassen is niet bekend.

Het aanpakken van de witwasproblemen levert de bank veel extra werk op. De afdeling die klanten moet doorlichten, groeit in 2019 met meer dan 1.000 man naar ruim 3.000 werknemers. De jaarlijkse kosten voor het klantonderzoek lopen op tot 281 miljoen euro, op een omzet van 11,9 miljard euro. Maar volgens betrokken analisten en managers lukt het de bank desondanks niet de achterstand in dossiers weg te werken. Integendeel: zowel bij het screenen van nieuwe en bestaande klanten als bij de afdeling die verdachte transacties in de gaten houdt, loopt de teller juist op.

Strijd om analisten

Voor een deel komt dat door de onervarenheid van de ingehuurde analisten. Zij moeten de klanten screenen en ook signalen van mogelijk witwassen natrekken. Stort een klant ineens veel cash geld? Pint hij grote bedragen van verschillende rekeningen? Gaan er betalingen naar landen met een hoog risicogehalte, zoals Rusland of landen in het Midden-Oosten?

Medewerkers worden hierbij geholpen door de IT-systemen van de bank, maar het kost tijd die te leren kennen. De meeste nieuwe medewerkers zijn jong, het is voor velen hun eerste echte baan. Het verloop onder analisten is enorm. Niet iedereen blijkt even geschikt voor het werk, dat bovendien eentonig is. En de werkdruk is hoog: lang niet iedereen haalt het doel om drie klantdossiers per week door te lichten. Velen trekken binnen een jaar weer verder.

Anderen gaan na een tijdje bij een andere bank aan de slag in dezelfde functie. Ook andere banken breiden hun afdelingen klantcontrole en transactiemonitoring in rap tempo uit, wat een harde strijd om personeel veroorzaakt. Banken willen flink wat geld betalen om analisten weg te plukken bij een concurrent. „Je hoeft maar te noemen wat je verdient en ze doen er zo een paar honderd euro bij”, zegt een oud-medewerker die op die manier van ABN Amro bij Rabobank belandde. Een ander deelt een bericht van de recruiter die haar benaderde: „We doen er zeker 300 euro bovenop als je komt werken bij onze klant Rabobank.”

Ook tegenwerking van Rabobanks eigen accountmanagers zit het op orde brengen van de klantdossiers in de weg, zeggen betrokkenen. De bankiers die de relaties met klanten onderhouden, hebben lang niet altijd zin om hun zakenrelatie lastige vragen te stellen en om allerlei informatie te vragen. „Je moest ze soms drie of vier keer terugsturen naar een klant, dat ging heel stroperig en moeizaam”, vertelt een voormalige analist. „Je moet sterk in je schoenen staan wil je daarmee om kunnen gaan.” Meerdere analisten delen die ervaring.

Het gevolg: Rabobank krijgt de achterstanden niet op tijd weggewerkt. Na de deadline in april 2020 is de nieuwe DNB-boete van 500.000 euro definitief, zo meldt de toezichthouder in het najaar van 2021. Maar daarmee is de discussie met de toezichthouder niet ten einde. In oktober 2021 begint DNB aan een straftraject, omdat Rabobank nog altijd niet aan de eisen in de Wwft voldoet.

Illustratie Tomas Schats

DNB begint straftraject

De compliance officer die de bank een spiegel moest voorhouden, Angelique Keijsers, vertrekt diezelfde maand, naar eigen zeggen omdat ze „niet meer voldoende effectief” kon zijn. „Ik denk dat we heel goede stappen hebben gemaakt”, stelt Keijsers in de podcast die ze na haar vertrek opnam. Maar ondertussen zag ze „toch bepaalde aspecten” die maar niet veranderden bij de bank. „Dan is de vraag: hoe lang moet je op zo’n functie blijven?” Ook een reeks managers uit haar afdeling vertrok de afgelopen twee jaar.

Volgens verschillende (oud-)medewerkers zijn de achterstanden de afgelopen maanden alleen maar verder toegenomen. Op dit moment wachten volgens hen meer dan 50.000 klantdossiers op een beoordeling, evenals duizenden mogelijk verdachte transacties. „Het is een mega-achterstand die ze niet krijgen weggewerkt. Ze zijn nu uit paniek aan het repareren”, zegt een betrokkene.

Sommige bankmedewerkers vragen zich af of de eisen van DNB wel effectief zijn: bij elke nieuwe klant een berg papierwerk moeten doorploegen, houdt dat echt de grote criminelen en witwassers buiten de deur? Kwaadwillenden vinden altijd wel een manier om de regels te omzeilen, vinden zij.

DNB wijst die kritiek in een reactie aan NRC van de hand. „Het is goed om op te merken dat een fors deel van de capaciteit die de banken nu inzetten, noodzakelijk is om tekortkomingen en achterstanden weg te werken die ontstaan zijn door jarenlang niet voldoende in de naleving van de Wwft geïnvesteerd te hebben”, stelt de toezichthouder. „DNB verwacht dat de ‘business as usual’-situatie nadat de achterstanden zijn weggewerkt er anders uitziet qua aantallen bankmedewerkers die zich met de Wwft bezighouden.”

DNB wil „vanwege een wettelijk vereiste toezichtvertrouwelijkheid” niet ingaan op vragen over het straftraject dat momenteel bij Rabobank loopt. Wel stelt DNB dat het kan leiden tot „strafrechtelijke” stappen tegen de bank. Het OM wil niets zeggen over een mogelijk onderzoek naar Rabobank.

Wiebe Draijer maakt niet meer mee of het lukt om alle klantdossiers uiterlijk december 2023 op orde te hebben, zoals DNB eist. Hij vertrekt komende oktober na acht jaar als bestuursvoorzitter.

Bij de presentatie van de jaarcijfers afgelopen februari zei Draijer wel rekening te houden met vervolgacties door DNB of zelfs justitie: „We moeten aannemen dat die aankondiging [van een straftraject door DNB] ook betekent dat er gevolg aan zal worden gegeven. We weten alleen niet waar dat naartoe gaat.”

vrijdag 27 mei 2022

Curaçao is een paradijs voor illegale online casino’s (en wil dat zo houden)

 



Curaçao is een paradijs voor illegale online casino’s (en wil dat zo houden)

 10 CONNECTIES
 10 BIJDRAGEN

Het illegale online casino waar oud-Oranje international Dirk Kuyt voor duizenden euro’s zou hebben gegokt, is gevestigd op Curaçao. Op het eiland zijn zo’n 12 duizend websites voor sportweddenschappen en casinospelen actief; bij elkaar vormen ze bijna 40 procent van het wereldwijde ongereguleerde aanbod. Niets lijkt de lokale overheid te kunnen bewegen om de sector aan te pakken. De Nederlandhttp://se regering probeert het nu in ruil voor coronasteun.


BELUISTER DIT ARTIKEL
0:00
/
19:17

Als Roman Semiokhin op de kaart van het Russische Brjansk moet aangeven welke panden in het centrum van hem zijn, dan is hij wel even bezig. De afgelopen jaren zou hij volgens de lokale krant bijna al het commerciële vastgoed hebben opgekocht in deze stad (430.000 inwoners, zo’n 370 kilometer ten westen van Moskou). Jammer voor de 44-jarige vastgoedmagnaat dat hij er maar beter kan wegblijven: Rusland heeft recent een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Vermoedelijk verblijft Semiokhin op Cyprus, hij beschikt naast de Russische ook over de Cypriotische nationaliteit.

Semiokhin is volgens Russische autoriteiten het brein achter het online wedkantoor en casino 1XBet. Dat is geen onbekende naam; 1XBet had in het verleden sponsordeals met de Britse voetbalclubs Tottenham Hotspur, Chelsea en Liverpool. Het noemt zich nog steeds global partner van het Spaanse FC Barcelona. Die façade ten spijt is 1XBet zo goed als overal in de wereld hartstikke illegaal. Behalve op Curaçao: daar heeft het een vergunning om online weddenschappen en casinospellen aan te bieden.

Op 20 oktober maakten de autoriteiten in Brjansk bekend dat Semiokhin met zijn handlangers tussen 2014 en 2019 circa 63 miljard roebel (tegen de huidige koers 756 miljoen euro) heeft verdiend met illegale, vanuit Curaçao opererende online casino’s. Er is voor 1,5 miljard roebel (18 miljoen euro) beslag gelegd op eigendommen van de betrokkenen. Een bij 1XBet betrokken vrouw die nog wel in Brjansk woont, is op 20 oktober veroordeeld tot drie jaar cel wegens het aanbieden van illegale kansspelen.

In 2019 greep de Britse toezichthouder op de gokbranche al in en dreigde Tottenham Hotspur, Chelsea en Liverpool te vervolgen omdat ze reclame maakten voor het illegale 1XBet. In januari van dit jaar kreeg 1XCorp, het moederbedrijf van 1XBet op Curaçao, een boete van 400.000 euro van de Kansspelautoriteit (Ksa), de Nederlandse toezichthouder. 1XBet was onder vele naamvarianten met minstens 83 online casino’s actief op de Nederlandse markt, ontdekte de Ksa. De sites waren in het Nederlands gesteld en gokkers konden met creditcards, cryptomunten en zelfs met iDEAL betalen. Alleen houders van een Nederlandse bankrekening kunnen iDEAL gebruiken.

1XBet is het derde vanuit Curaçao opererende online casino dat de KSA dit jaar heeft beboet wegens het aanbieden van kansspelen aan Nederlanders. De Ksa beboet regelmatig Curaçaose online casino’s. Van de 26 boetes aan buitenlandse internetcasino’s die zij sinds 2014 heeft gepubliceerd op haar website, waren er 11 voor casino’s die vanaf Curaçao opereren.

‘Het Curaçaose systeem wordt gezien als een schande voor de online goksector,’ zegt David Altaner van Vixio GamblingCompliance, een internationaal opererend bedrijf dat onderzoek doet naar gokbedrijven en data verzamelt over de regulering van gokken. ‘Lobbyisten van de sector zeggen tegen toezichthouders en politici vaak: “Als je ons geen ruimte laat, zitten al onze spelers straks op Curaçaose websites.” Niemand weet hoeveel online gokbedrijven een Curaçaose licentie hebben, ook de regering van Curaçao zelf niet. Naar schatting zijn het er meer dan 10.000.’ 

Zwarte lijsten

Follow the Money beschikt over een lijst van Vixio, waarop zo’n 150.000 (!) domeinnamen staan van casino’s die sinds 2017 ergens in de wereld op een zwarte lijst zijn geplaatst. Plaatsing op zo’n lijst betekent volgens Vixio doorgaans dat overheden of toezichthouders verlangen dat internetproviders, en in voorkomende gevallen ook betalingsverwerkers, de domeinnamen van ongelicenseerde casino’s blokkeren.

Niet alle landen hebben een openbare zwarte lijst, Nederland bijvoorbeeld niet. Maar onder andere Polen, Turkije, Rusland, België, Zweden, Australië en Griekenland wel. Uit Vixio’s lijst blijkt dat enorm veel ongereguleerde casino’s op Curaçao huizen.

Voorts zijn niet alle zwarte lijsten hetzelfde opgesteld of zijn even bruikbaar. Van tweederde van de 150.000 goksites is niet bekend wie de uitbater is, en dus ook niets over hun locatie. Van circa 50.000 websites is te achterhalen welke vennootschap erachter zit. Bij elkaar baten zij 22.063 unieke merken uit, met vaak fantasieloze namen als Casinomax of Casino 360. Tweederde van die merken, zo’n 15.000, staan met één domeinnaam op de zwarte lijsten.

Aan de hand van deze zwarte lijsten zijn 910 vennootschappen te vinden, waarvan er 350 op Curaçao zijn gevestigd

Achter 1XBet zit de Curaçaose vennootschap 1XCorp. Sommige toezichthouders, met name de Litouwse en Slowaakse, zijn zo ijverig dat ze ook dit soort vennootschappen op hun zwarte lijst noemen. Zodoende valt bij een deel van de verboden goksites vast te stellen uit welk land de achterliggende vennootschap komt. Met deze zwarte lijsten zijn 910 vennootschappen te vinden, waarvan er 350 op Curaçao zijn gevestigd.

Anders gezegd: 38,5 procent van het herleidbare ongereguleerde gokaanbod van de zwarte lijsten komt van Curaçao. Deze 350 Curaçaose vennootschappen bezitten samen zo’n 1000 uitbaters zoals 1XBet. Die werken op hun beurt met verschillende websites, in totaal zo’n 12.000. 1XBet is de grootste, met bijna 1.800 websiteadressen op de zwarte lijst. 

De Russische kansspelautoriteit, af en toe nog ijveriger dan de Litouwse en Slowaakse, geeft soms zelfs het adres van een bedrijf. Een kantoorgebouwtje aan de Heelsumstraat 51 in Willemstad – toepasselijk gelegen in de wijk Steenrijk – valt op. Vanaf de straat gezien geeft niets weg dat minstens dertien verschillende casinobedrijven hier hun post ontvangen, waaronder ook het moederbedrijf van Edobet, het casino dat volgens justitie mogelijk eigendom is van de Haagse drugsbaron Piet S.

‘Er is substantieel veel illegaal aanbod vanuit Curaçao,’ zegt de woordvoerder van de Ksa. ‘Er zitten ook veel online casino’s op Malta, maar daar zitten bedrijven tussen die elders in Europa al legaal werken, en die animo hebben om in Nederland een vergunning aan te vragen. We hebben nog nooit een casino op Curaçao gezien met de intentie legaal te werken. Relatief veel van onze boetes gaan naar Curaçaose aanbieders.’ 

Het meest recente boetebesluit stamt uit mei dit jaar en betreft het bedrijf Raging Rhino (boete: 440.000 euro), de uitbater van de website Luckydays.com. De website had twee vergunningen, behalve een Curaçaose ook een van Kahnawake, een semi-autonoom Mohawk reservaat onder de rook van Montreal, Canada, dat net als Curaçao op grote schaal vergunningen vergeeft die verder nergens geldig zijn.

Fiscalisten en bankiers

Zo’n vergunning uit Curaçao of van de Mohawks mag dan niets betekenen buiten deze jurisdicties zelf, toch is die belangrijk voor een illegaal opererend casino. Dat kan in deze vrijhavens ongestoord gebruik maken van serverpakhuizen en goede internetkabels. In Curaçao kan een uitbater bovendien leunen op een geoliede financiële sector, veelal bemand door Nederlandse fiscalisten en bankiers. Hoe de casinobedrijven precies bankieren is zelfs voor insiders moeilijk te achterhalen, maar het blijkt mogelijk geld te ontvangen en te versturen.

De basis hiervoor werd eind jaren negentig gelegd. Toenmalig staatssecretaris Willem Vermeend bedacht samen met de offshore-industrie van Curaçao een nieuw ‘fiscaal raamwerk’ met belastingluwe zones. In 1999 startte de aanleg van kabels en datapakhuizen. Het E-Commercepark van Willemstad is nu een zone voor internetbedrijven met belastingtarieven van 0 tot 2 procent.

Vermeend onderhandelde dit uit samen met offshore-industrie, onder leiding van trustbaas en ‘koning van Curaçao’ Gregory Elias. Andere partijen aan tafel waren accountantskantoren PwC en EY, en Maduro & Curiel’s Bank, de oudste offshorebank van Curaçao.


"Het is vaak niet mogelijk een boete te

 innen en we hebben verder geen middelen

 om ze juridisch aan te pakken"


Het boetebesluit van de Ksa inzake Luckydays’ moederbedrijf Raging Rhino somt op wat er niet deugde. Het was mogelijk vanuit Nederland een spelersaccount aan te maken waarmee gegokt kon worden op zo’n 1500 casinospellen. Aan leeftijdscontrole deed de website niet. Net als bij 1XBet bleek het op Luckydays.com mogelijk om met iDEAL te betalen. In slechts drie maanden tijd, van 1 mei tot 31 juli 2020, verwerkte dit casino vanaf Nederlandse bankrekeningen 224.630 transacties via iDEAL, samen goed voor ruim 18 miljoen ingezette euro, zo rekent de Ksa voor. 

Hoeveel het casino heeft uitbetaald en hoeveel van die 18 miljoen euro is overgebleven valt niet te zeggen, maar een boete van 440.000 euro lijkt nogal laag. Net zoals de boete van 400.000 euro voor 1XBet. ‘Het zijn de standaarden die we aanhouden voor deze boetes,’ zegt de woordvoerder van de Ksa. ‘Ook wij hebben geen idee hoeveel winst zo’n casino maakt.’ 

Betalingen aan Raging Rhino liepen via een dochterbedrijf op Cyprus. De ‘statutair directeur’ van Raging Rhino was een vennootschap te Belize, een belastingparadijs in Midden-Amerika, grenzend aan Mexico. Wie de echte bestuurders zijn is zodoende een raadsel: het bestuur werd waargenomen door trustkantoor Dutch Antilles Management. ‘We kunnen niks zien,’ bevestigt de woordvoerder van de Ksa. ‘Dat maakt dit ook zo problematisch. Het is vaak niet mogelijk een boete te innen en we hebben verder geen middelen om ze juridisch aan te pakken.’

Witwassen

Zoals het onderzoek van de Ksa naar Raging Rhino laat zien, verrichten de online casino’s een enorme hoeveelheid transacties. In zo’n grote berg kunnen makkelijk transacties van nepspelers worden verstopt, en daardoor bestaat het vermoeden dat Curaçaose casino’s worden gebruikt voor witwassen. Het AD en De Telegraaf berichtten zaterdag over de Haagse drugsbaron Piet S., die volgens justitie de vermoedelijke eigenaar is van Edobet, een gokwebsite die zou worden gebruikt om geld wit te wassen.

Edobet is eigendom van FA Entertainment, dat een gokvergunning heeft op Curaçao. Het trustkantoor Pearl Trust beheert die vennootschap, blijkt uit het handelsregister van Curaçao. Wie de echte eigenaar is, is zodoende niet te zien.

Via Edobet kon voor grote bedragen op voetbalwedstrijden worden gewed en casinospelen worden gespeeld. Tot de klantenkring behoorde oud-Oranje-international Dirk Kuyt. Volgens hem zag de site er professioneel uit,hij  leek op die van gokreus Unibet. Kuyt wist van de site via een andere oud-Feyenoorder, verklaarde hij bij de politie. Hij kreeg een krediet van het casino. Als hij verloor moest hij cash betalen, als hij won kreeg hij cash uitbetaald bij een benzinestation tussen Rotterdam en Noordwijk.

Piet S. zou een van vele drugsbaronnen zijn met een online casino op Curaçao. Daarvoor bestaat genoeg animo, vermoedt Ronald van Raak, tot afgelopen april Tweede Kamerlid voor de SP. ‘Je hebt hier de drugsmaffia uit Latijns-Amerika, een foute financiële sector die is opgezet vanuit Nederland, en een kleinschalig bestuur waarin politici zich makkelijk laten omkopen.’ Van Raak en zijn collega André Bosman (VVD), die in april ook afscheid nam van de Tweede Kamer, hamerden in het parlement jarenlang op de onverkwikkelijke gang van zaken in de casinosector op Curaçao.

‘Hoe dat witwassen precies gaat weet ik niet,’ zegt Van Raak, tegenwoordig hoogleraar filosofie (‘Erasmiaanse waarden’) aan de Erasmus Universiteit. ‘Maar mij is verteld dat het voor financiële experts vrij makkelijk in de boekhouding is te verwerken.’

Casinobaas Francesco Corallo wist op Sint Maarten en Curaçao de macht te grijpen

‘Op 10-10-’10 ging het helemaal mis,’ stelt Van Raak, verwijzend naar 10 oktober 2010, de datum waarop de Nederlandse Antillen werden opgeheven en Curaçao en Sint Maarten verder gingen als onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. ‘Vrijwel onmiddellijk wist Francesco Corallo op beide eilanden de macht te grijpen.’ 

Corallo is een grote casinobaas in het Caribisch gebied, die al sinds medio jaren negentig gokhallen uitbaat op Sint Maarten en in de Dominicaanse Republiek. Hij had ook een casino op Curaçao, maar dat is hij inmiddels kwijt. Hij is van Italiaanse afkomst, beschikt over een Nederlands paspoort, en woont al decennia op Sint Maarten. Uit Italiaans justitieel onderzoek zou blijken dat hij banden onderhoudt met Italiaanse maffiosi. Corallo zelf heeft dat altijd ontkend.

‘Corallo steunde de campagnes van politici Theo Heyliger op Sint Maarten en Gerrit Schotte op Curaçao,’ vertelt Van Raak. In ruil voor zijn financiële steun lieten deze politici de gokindustrie zijn gang gaan. Er waren al online casino’s actief vanaf Curaçao, zoals Oranje Casino en Kroon Casino, maar na oktober 2010 liep het helemaal uit de hand. 

Mede op aandringen van Bosman en Van Raak heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar Schotte en Heyliger. Schotte werd in 2016 veroordeeld tot 3 jaar cel wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Heyliger is in 2020 veroordeeld tot 5 jaar cel wegens het aannemen van steekpenningen.

Van Raak boekte ook een kleine overwinning: hij haalde in 2018 KPMG over van het eiland te vertrekken. ‘KPMG deed de boekhouding van het landsbestuur van Curaçao en van Corallo,’ weet Van Raak. ‘Ik heb de Nederlandse tak er in het verleden vaak op aangesproken.’ KPMG International, gevestigd in Londen, laat weten dat het vertrek plaatsvond na nieuwe inzichten over de toekomstige strategie, waar Curaçao niet meer in paste.

Crypto & co

Er worden steeds brutalere varianten van online gokken op het Antilliaanse eiland bedacht. Een nieuwe manier om spelers te verleiden, en vermoedelijk ook om nog makkelijker wit te wassen, is gokken met cryptomunten. Digitale munten als Bitcoin worden vaak in een adem genoemd met fraude en witwassen. ‘Voor zover gokbedrijven die met cryptomunten werken überhaupt een vergunning hebben, hebben er veel alleen een Curaçaose vergunning,’ zegt Altaner van Vixio. ‘En voor zover ik weet kom je daar niet ver mee bij de toezichthouders.’

FUT-coins kun je voor echt geld inwisselen via gespecialiseerde online wisselkantoren

Ook andere alternatieve virtuele betaalmiddelen worden gebruikt voor illegaal gokken. Het Curaçaose bedrijf Virtual Coin Gaming is dit jaar beboet door de Ksa, de vennootschap moet 500.000 euro betalen en de enig aandeelhouder 100.000 euro. Virtual Coin Gaming liet spelers gokken met ‘FUT-coins’ die je kunt verdienen in het computerspel FIFA Ultimate Team. In dat spel is de speler de manager van een virtueel voetbalteam dat spelers (gemodelleerd naar echte, bekende voetballers) aan- en verkoopt. Je kunt FUT-coins verdienen, waarmee je betere spelers kunt aankopen. FUT-coins zijn in te wisselen voor echt geld via gespecialiseerde online wisselkantoren, die eenvoudig via Google zijn te vinden. 

Deze vorm van gokken is volgens kenners uitermate verslavend, en is vooral bij tieners populair. Virtual Coin Gaming kreeg dan ook het verwijt zich op minderjarigen te richten, waardoor de boete extra hoog uitpakte.

Oranje Casino

Dat er enorme bedragen omgaan in de Curaçaose gokbranche blijkt – behalve uit het verhaal van 1XBet – uit dat van Pinnacle Sports, eveneens gespecialiseerd in sportweddenschappen. Pinnacle Sports had volgens onderzoek van de New York Times een omzet van bijna 12 miljard dollar per jaar.

Ook Nederlanders wisten te profiteren, zo blijkt uit een politie-actie tegen zes Nederlanders – vijf mannen en een vrouw – afgelopen juni. De FIOD viel binnen bij panden in België, Luxemburg, Zweden, Malta, Curaçao, Oostenrijk en Zwitserland. Het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich bezighoudt met financiële misdaad, vermoedt dat de zes met het illegaal aanbieden van online kansspelen op de Nederlandse markt ruim 250 miljoen euro hebben verdiend en dit hebben witgewassen. Bij de invallen is beslag gelegd op kunst, woningen, bankrekeningen, sieraden, auto’s, boten en beleggingen ter waarde van 100 miljoen euro.

Oranje en Kroon opereerden sinds 2005 vanaf Curaçao en zouden zo’n 55 miljoen euro bruto winst per jaar hebben gemaakt

De zes vormen de mensen achter Oranje Casino en Kroon Casino, zo verklaren insiders tegenover Follow the Money (een en ander wordt bevestigd door publicaties in vakmedia). Oranje en Kroon opereerden sinds 2005 vanaf Curaçao, en vielen onder een Maltese vennootschap. Beide casino’s richtten zich met veel succes op Nederlandse gokkers, en zouden tussen 2006 en 2009 zo’n 55 miljoen euro bruto winst per jaar hebben gemaakt. In 2013 verkochten de Nederlanders hun casino’s voor 140 miljoen euro aan het Zweedse Betsson.

De Zweden hoopten indertijd dat Nederland online gokken snel zou legaliseren en reguleren, zodat ze een vliegende start konden maken met de goodwill die Oranje en Kroon hadden opgebouwd. Ze waren acht jaar te vroeg. Pas sinds vorige maand is online gokken in Nederland voor vergunninghouders toegestaan.

Sublicenties

Waarom is het zo makkelijk een vergunning te krijgen op Curaçao? Officieel kent Curaçao vier licentiehouders van online casino’s. Dat lijkt aardig overzichtelijk, ware het niet zij hun exploitatierecht met anderen mogen delen. Zo is een systeem ontstaan van vier masterlicentiehouders en vele sublicentiehouders.

Een groot deel van de houders van een sublicentie heeft zich anoniem weten te maken door hun Curaçaose vennootschap bij een trustkantoor onder te brengen. Dat trustkantoor staat in het Handelsregister als bestuurder ingeschreven. Hierdoor zijn de daadwerkelijk betrokken personen en bedrijven afgeschermd. Trustkantoren die zonder veel omhaal bemiddeling voor sublicenties aanbieden zijn, naast Pearl Trust, onder andere Xecutive Corporate Management (XCM), eMoore en Allyant Group

‘Wij adviseren en staan onze klanten bij in het voldoen aan een breed scala van compliance-eisen voor hun bedrijfsvoering,’ zegt George van Zinnicq Bergmann, eigenaar van eMoore. ‘ Dit komt onder andere neer op het controleren en uitvoeren van transacties en betalingsverkeer, contracten, algemene voorwaarden en de afhandeling van klachten. Wij doen maandelijkse zogenaamde operator reviews. Ons beleid is zero tolerance: we schromen niet om klanten de deur te wijzen.’

‘Onze klanten zijn verplicht een zogenaamd geoblock voor Nederland op hun sites te hanteren’

‘Op Curaçao zijn ongeveer dertig mensen werkzaam op ons kantoor waarvan een groot deel zich bijna uitsluitend met compliancezaken bezig houdt,’ vervolgt Van Zinnicq Bergmann. Dat trustkantoren eigenaren afschermen, klopt niet, stelt hij. ‘Trustkantoren hebben die gegevens wel en delen die met partijen die de gegevens nodig hebben. Ook met justitiële autoriteiten. Curaçao kent bovendien een UBO-register, dat niet openbaar is, maar uitsluitend gebruikt wordt voor uitwisseling van gegevens tussen belastingdiensten van derde landen.’

Casino’s die gebruik maken van zijn kantoor bieden hun diensten nooit in Nederland aan, benadrukt Van Zinnicq Bergmann. ‘In de nabije toekomst kunnen we dit real time controleren.’ Illegaal aanbod in Nederland komt volgens hem uit Zweden, Engeland en Malta. ‘De sector op Curaçao is volgens de trustman vooral ‘populair voor aanbieders op markten die nog niet gereguleerd zijn en vervult daarmee een belangrijke rol in de bescherming van spelers die zich in die markten bevinden’.

Een uitspraak in een recent kort geding geeft een zeldzaam inkijkje in het systeem. Trustkantoor XCM klaagde de masterlicentiehouder Cyberluck aan. Dat is naar verluidt de grootste van de vier. Uit de uitspraak blijkt dat klanten bij het trustkantoor terecht komen na bemiddeling van een service provider, in dit geval het in Bulgarije gevestigde Certria. Het trustkantoor regelt de sublicentie voor een klant bij een masterlicentiehouder.

Een zoekopdracht naar een licentiecode laat zien dat tientallen online casino’s dezelfde sublicentie gebruiken. Volgens Van Zinnicq Bergmann moeten we daar niet teveel achter zoeken. ‘In sommige media heb ik gelezen dat er duizenden licenties vanuit Curaçao zouden worden of zijn verstrekt. Dat is niet juist. Ik zou verbaasd zijn als er momenteel meer dan 700 sublicenties zijn uitgegeven.’


"Die Curaçaose toezichthouder stelt

 weinig voor en wordt deels bemand door

 familie of vrienden van grote gokbazen"



Officieel moeten de vier masterlicentiehouders en een toezichthouder van het Curaçaose bestuur deze partijen in de gaten houden, maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. ‘Die toezichthouder stelt weinig voor en wordt deels bemand door familie of vrienden van grote gokbazen,’ weet Van Raak.

In een reactie op de commotie rond Edobet laat sublicentieverstrekker Cyberluck aan het Antilliaans Dagblad weten juist ‘streng’ te zijn. ‘Voor zover wij kunnen zien is de door de operator gebruikte software van een gerenommeerde derde partij, hetgeen betekent dat het onmogelijk is ermee te frauderen,’ stelt ceo Angelique Snel-Guttenberg van Cyberluck. Anti-witwasregels neemt Cyberluck volgens haar ‘zeer serieus’.

Nederland kan niet veel betekenen voor de handhaving. ‘Zaken als handhaving zijn landsaangelegenheden,’ zegt oud-Kamerlid André Bosman. ‘Het is officieel niet aan ons. In het kader van economische steunpakketten stelt de Nederlandse regering wel eisen aan Curaçao over zaken als goed bestuur, en dan wordt het toezicht op de casino’s altijd meegenomen.’

‘Het is een misverstand dat er sprake is van zwakke regulering. De masterlicentiehouders hanteren strikte voorwaarden’

Ook bij de coronasteun is die eis gesteld, bevestigt het ministerie van Justitie. ‘We nemen de zorgen serieus,’ stelt de woordvoerder van het ministerie. ‘Mede om die reden zijn aan de liquiditeitssteun voor Curaçao voorwaarden gekoppeld die onder andere zien op de hervorming van de kansspelsector.’ 

Volgens Van Zinnincq Bergman worden er wel degelijk stappen gezet. ‘Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat de toezichtstructuur onvoldoende inzichtelijk is. Dit is ook de reden dat ik me al jaren inzet voor totale modernisering van de sector en alle wetgeving daaromheen. Maar het is een misverstand dat er sprake is van zwakke regulering. De masterlicentiehouders hanteren strikte voorwaarden in de acceptatie van hun klanten.’

De trustkantoren die de gokbedrijven besturen staan onder toezicht van de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten, vervolgt hij. ‘Die zijn onderworpen aan een reeks van toezichts- en anti-witwaswetten. De grotendeels geprivatiseerde regulering wordt door de buitenwereld (en vooral vanuit Nederland) als onvoldoende ervaren. Het is inderdaad niet meer van deze tijd dat een overheid zich zo afstandelijk opstelt. Precies om die reden is de overheid bezig om de toezicht- en reguleringsstructuur ingrijpend te moderniseren. De sector en ook Nederland bieden daarbij de helpende hand.’

Bosman moet het nog zien. ‘Er wordt vaak veel beloofd door de Curaçaose regering, maar er komt weinig van. Er zal pas serieus iets gebeuren wanneer er een regering komt die echt de intentie heeft het aan te pakken. Het is de vraag of die er snel komt. Omdat het eiland weinig inwoners heeft, kent iedereen wel iemand die er belang bij heeft. En vergeet niet, Helmin Wiels, een lokale politicus die probeerde de misstanden in de goksector aan de kaak te stellen, is in 2013 vermoord.’

https://www.ftm.nl/artikelen/casinos-op-curacao?share=kVwMbdYXX8J4PclYp89Tt3ZRpBapQiw8rzOsgzRl6iu41AVOPp5rNOJRTQ6dOTo%3D#shortlong_switch