woensdag 24 augustus 2022

Boerenbedrog: ‘Onderzoeksplatform’ Agrifacts publiceert nepnieuws, met dank aan de top van de Quote 500'

 




Boerenbedrog: ‘Onderzoeksplatform’ Agrifacts publiceert nepnieuws, met dank aan de top van de Quote 500'

Quote-columnist Robert De Boeck kijkt met een scherpe blik naar de stikstofcrisis en de boerenprotesten. En ziet een belangrijke rol voor een aantal Quote 500-bedrijven. 'De belangen van deze miljardenbedrijven zijn groot, want de gedwongen inkrimping van de veestapel raakt ze rechtstreeks in de portemonnee.'

kalfje
Medard / 500px/ Getty ImagesGetty Images

Niet alleen de boeren hebben slapeloze nachten van de stikstofplannen van het kabinet. Ook een deel van de Quote 500-leden ziet ze als een bedreiging voor hun miljoenen. Zuivelbedrijf Royal A-ware (van Jan Anker, Quote 500 nr.369), veevoederbedrijf De Heus (Familie 50 nr.5) en kalfsvleesproducent Vandrie- Group (Familie 50 nr.10) doen er alles aan om de publieke opinie te beïnvloeden. Zij zijn de grote sponsors van Agrifacts, een stichting die pretendeert onafhankelijk journalistiek onderzoek te doen, maar feitelijk een lobbyclub is.

Stikstofcijfers die het ministerie hanteert worden door Agrifacts standaard ter discussie gesteld. Qua desinformatie kunnen Poetin en Trump nog veel leren van deze boerenlobbyisten. Zo is Geesje Rotgers, die haar e-mails steevast ondertekent met ‘onderzoeksjournalist’, ook woordvoerder van de POV, de belangengroep van de Nederlandse varkensboeren. En Jan Cees Vogelaar, agrariër en initiatiefnemer van Agrifacts, zei in een interview met vakblad Boerderij: ‘Volgens mij is er geen stikstofprobleem.’

Agrifacts schuwt de harde hand niet. Partijen die voor de veesector ongunstige cijfers presenteren worden gesommeerd hiermee te stoppen, anders volgen juridische stappen. Zo meldde waterleidingbedrijf Vitens ooit op zijn website: ‘Voor de productie van een kilo rundvlees is meer dan 15.000 liter water nodig. Eet eens geen vlees.’ Onder dreiging van een schadeclaim door Agrifacts werd de tekst verwijderd, ontdekte Follow the Money.

Bezoekers van de website krijgen nu alleen nog tips als ‘vervang druppelende kranen’ en ‘douche een minuutje korter’. In 2020 antwoordde Vogelaar op vragen van Follow the Money over sponsoren dat Agrifacts grotendeels een vrijwilligersorganisatie is. ‘De plaatselijke ponyvereniging in Dronten heeft meer omzet.’ Het zou vooral gaan om donaties van boerenbedrijven van een paar honderd euro.

Inmiddels zijn dus de echte sponsoren bekend: A-ware, De Heus en Vandrie. Bedragen zijn niet geopenbaard, maar het zal niet gaan om honderden euro’s. De belangen van deze miljardenbedrijven zijn groot, want de gedwongen inkrimping van de veestapel raakt ze rechtstreeks in de portemonnee.

Vooral Vandrie, dat een tsunami aan stikstof produceert en met de import van 800.000 kalveren per jaar hoofdschuldige is in het stikstofprobleem. Die kalfjes worden onder erbarmelijke omstandigheden hiernaartoe gehaald, vetgemest in te krappe stallen en na de slacht wordt 95 procent van het vlees geëxporteerd. Het enige wat hier achterblijft is de mesthoop. En de winst voor de familie Van Drie. Stop die import en het Nederlandse stikstofprobleem is opgelost.

Misschien kan Agrifacts daar iets over publiceren. En over de rijkdom van de agrarische sector, waar ruim 10 procent van de Quote 500 een achtergrond in heeft. In plaats daarvan zullen ze wel met cijfers komen over de stikstofuitstoot van auto’s, zodat we straks ook na zevenen maximaal honderd mogen rijden. En de familie Van Drie mag lekker doorgaan. Misschien een ideetje dat minister Christianne van der Wal en een paar honderd D66- en Groenlinks-fans met gierwagens het nieuwe huis van Herman van Drie in Noordwijk, dat hij voor 6 miljoen euro van Dirk Kuijt kocht, met een bezoekje vereren en zijn oprijlaan met mest bedekken? Dan ervaart Herman dat die shit, anders dan de bullshit van Agrifacts, echt is.

ROBERT DE BOECK (59) is oprichter-directeur van participatiemaatschappij Antea. Hij is ook te volgen op Twitter: @Robertdeboeck

https://www.quotenet.nl/zakelijk/a40964514/boerenbedrog-agrifacts-de-heus-van-drie-jan-anker/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.