vrijdag 5 februari 2021

De Affaire Camstra - GL Zeist

 RTV Utrecht

 DINSDAG 2 FEBRUARI 2021 


Politicus in Zeist zou trollen gebruiken om sociale media te beïnvloeden: 'Die Noortje bestaat helemaal niet'


ZEIST - In Zeist is een rel ontstaan over het mogelijk gebruiken van nepaccounts op Facebook om de lokale politieke discussie te beïnvloeden. Wat is er aan de hand? Vandaag stuurt Piet Oskam, actieve inwoner van Zeist en beheerder van de Facebook-groep 'Voor Zeist' een open brief naar Ronald Camstra, fractievoorzitter van de lokale GroenLinks afdeling. In de brief roept hij Camstra op om af te treden.


Volgens Oskam zou Camstra trollen gebruiken om sociale media te beïnvloeden. Hij zou daarvoor verschillende nepprofielen hebben aangemaakt waarmee hij zich in discussies mengt en zijn mening door een niet bestaand iemand laten verkondigen. "Dat vermoeden is bij mij anderhalf jaar geleden gerezen in de discussie over de centrumvisie. Toen werd in verschillende Facebookgroepen actief deelgenomen door ene Noortje van Breukelen die op de Slotlaan zou wonen. Ze had steeds een pleidooi om de Slotlaan autovrij te maken. Dat betoog komt overeen met dat van GroenLinks. Het gekke is alleen dat niemand haar ooit gezien heeft. We hebben de teksten van Noortje en Camstra geanalyseerd en de stijl komt honderd procent met elkaar overeen."

Het zijn insinuaties en ik heb eigenlijk geen zin om daar in detail op in te gaan. Ik ben gewoon met gemeentepolitiek bezig en wil me niet bezighouden met dit soort zaken."
Ronald Camstra, fractievoorzitter (GroenLinks)


Noortje van Breukelen schrijft ook columns voor zeistermagazine.nl, een website die mede door Camstra wordt beheerd. Haar columns gaan vaak over het centrum, logisch want daar zou zij al 7 jaar wonen boven de winkel van haar tante. Maar waar je ook zoekt, deze Noortje van Breukelen is niet te vinden. En wie je ook spreekt in Zeist, niemand kent haar. De vraag is of ze wel bestaat.


Vijf fake accounts
Paul Koster, beheerder van de populaire Facebookpagina 'Zeist', wordt ook getipt dat Camstra meerdere aliassen gebruikt om bijvoorbeeld mee te praten over het afsluiten van de Slotlaan, een heet hangijzer in Zeist. Hij besluit de verdachte profielen met namen als Noortje van Breukelen en Felix Stoker aan te schrijven en met hen in contact te komen. Dat lukt niet, want de accounts worden plotseling verwijderd. "Ik ben er sterk van overtuigd dat de profielen nep zijn. Daarom ben ik het gaan uitzoeken."

Volgens Piet Oskam die de discussie over het vermeende social media-gebruik van Camstra aanzwengelt, is het van zeker vijf accounts 'overduidelijk' dat ze nep zijn. "Dit is voor mij geen vermoeden maar bewezen. Er hebben taaldeskundigen en ICT-deskundigen meegekeken. 'Sheila Zwierig' die het heeft over een inclusieve samenleving, psychologiestudente 'Femke van Dijk' die online in gesprek gaat met Camstra of 'Edwin de Kort', allemaal fake."

Je manipuleert de discussie en het tast het vertrouwen aan dat we in onze gemeentepolitici hebben"
Piets Oskam, zwengelt discussie aan


Reactie Camstra
"Dit is allemaal onzin", laat Ronald Camstra desgevraagd weten. "Ik zie ook al die verhalen en ik vind het vervelend. Het zijn insinuaties en ik heb eigenlijk geen zin om daar in detail op in te gaan. Ik ben gewoon met gemeentepolitiek bezig en wil me niet bezighouden met dit soort zaken. Dat er fake-accounts bestaan weet ik, maar ik heb daar niks mee te maken."

Op de vraag hoe het zit met Noortje van Breukelen wil Camstra niet ingaan. Volgens hem worden er gewoon verhalen verzonnen. "Ik weet niet waarom ze dat doen. Ik heb niet de behoefte om dit groter te maken dan dat het al is. Verder wil ik het graag houden bij het statement dat de fractie en het bestuur vandaag hebben gegeven."

GroenLinks
De fractie en het bestuur reageren vandaag als volgt op de onstane commotie. "GroenLinks keurt het gebruik van fake-accounts af en de fractieleden zijn daar ook op geen enkele wijze bij betrokken. Ronald Camstra gebruikt wel een tweede account, maar dat heeft juist als doel om zijn politieke activiteiten helder en transparant te scheiden van berichten van het Zeistermagazine. Bij het tweede account, genaamd John van Seyst, is duidelijk aan de profielfoto en biografie te zien dat het hier gaat om een redactie-account. Dit kan daarom ook niet worden beschouwd als fake-account."

Piet Oskam, in het verleden actief bij de SGP en het CDA, blijft bij hoog en laag beweren dat er wel degelijk sprake is van opzettelijk gebruik van meerdere valse accounts. En dat moet niet kunnen, vindt hij. "Vooral omdat hij raadslid is. Het heeft gevolgen voor het debat in de gemeenteraad. Als je zelf een aantal neppe personen creëert die 'de mening van de Zeistenaar' verkondigen dan is dat natuurlijk een zeer kwalijke zaak. Je manipuleert de discussie en het tast het vertrouwen aan dat we in onze gemeentepolitici hebben."

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2133571/


--------------------------------------------------------------------------












ZEIST - De in opspraak geraakte politicus Ronald Camstra heeft zijn ontslag ingediend. RTV Utrecht berichtte deze week dat de fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist wordt beschuldigd van het inzetten van trollen op sociale media voor politiek gewin.

Een van zijn aliassen is 'Noortje van Breukelen', zeggen beheerders van Facebook-groepen over Zeist. Op het sociale medium mengde zij zich in lokale politieke discussies, waarbij ze standpunten van GroenLinks innam. 'Noortje van Breukelen' schrijft ook columns voor zeistermagazine.nl, een website die mede door Camstra wordt beheerd.

Niemand in Zeist kent 'Noortje van Breukelen'. Toen de beheerder van de Facebook-groep 'Zeist' contact zocht, was haar account ineens verdwenen. Andere vermoedelijke trollen zijn onder meer Felix Stoker, Sheila Zwierig, Femke van Dijk en Edwin de Kort. Volgens RTV Utrecht-verslaggever Peter Knieriem zal GroenLinks in ieder geval gaan onderzoeken hoe het zit met 'Noortje van Breukelen'.


Camstra blijft ontkennen
Camstra ontkende eerder deze week dat hij nepaccounts heeft aangemaakt. Ook nu, bij de bekendmaking van zijn ontslag, zegt hij dat er sprake is van "valse aantijgingen". Camstra stapt naar eigen zeggen op in het belang van GroenLinks en omdat de beschuldigingen hem "steeds meer negatieve energie kosten en afleiden van het werk als raadslid".

Liesbeth Raymakers, afdelingsvoorzitter van GroenLinks Zeist, respecteert het besluit van Camstra. "Ronald heeft veel voor de partij betekend, de persoon bij uitstek die politieke besluitvorming heel dicht bij de inwoner van Zeist wist te brengen, en daarbij een stevig debat niet schuwde. Maar we hebben er begrip voor dat alle negatieve aandacht uiteindelijk teveel energie zijn gaan kosten. We danken Ronald voor zijn jarenlange inzet en prettige leiderschap, altijd "met het glas halfvol"."

Camstra was al sinds 2008 actief in de gemeentepolitiek van Zeist. Eerst als fractie-assistent, toen als raadslid en sinds 2017 als fractievoorzitter. "Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het raadswerk en we hebben als GroenLinks de afgelopen jaren vele mooie resultaten bereikt", zegt Camstra. Raadslid Roel van Nieuwstadt neemt voorlopig de rol van fractievoorzitter over bij GroenLinks in Zeist.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2133645/politicus-in-zeist-stapt-op-na-rel-over-nepaccounts-facebook.html


--------------------------------------------------------------------------------------

 DONDERDAG 4 FEBRUARI 2021

GroenLinks Zeist onderzoekt aantijgingen over nepaccounts, maar ziet nog geen bewijs

ZEIST - Hoewel de aanwijzingen zich opstapelen ziet GroenLinks in Zeist nog altijd geen onomstotelijk bewijs dat ex-fractievoorzitter Ronald Camstra onder valse namen discussies op sociale media heeft gemanipuleerd. De aantijgingen hebben er inmiddels wel toe geleid dat Camstra gisteravond zijn ontslag heeft ingediend bij burgemeester Koos Janssen van Zeist.

Camstra wordt ervan beschuldigd dat hij zich onder valse namen heeft gemengd in lokale discussies op Facebook. Onder meer als 'Noortje van Breukelen', 'Felix Stoker' en 'Sheila Zwierig' zou hij standpunten van GroenLinks hebben verkondigd als die van de gewone Zeistenaar. Camstra zelf ontkent.


Medestanders
Piet Oskam, beheerder van de Facebookpagina Voor Zeist bracht de zaak in de publiciteit. Het viel hem op dat Camstra in discussies over bijvoorbeeld het afsluiten van het centrum voor autoverkeer vaak door medestanders werd omringd. Vooral de manier waarop ze van zich lieten horen vond hij verdacht.

480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit720p geselecteerd als afspeelkwaliteit
00:00
  
01:54
Mengde politicus Ronald Camstra zich onder valse namen in discussies over Zeist?


"In redactiestijl en taalgebruik waren er duidelijk overeenkomsten met de taal van de heer Camstra zelf", zegt Oskam tegen RTV Utrecht. "En de opvattingen die zij debiteerden bevatten opvallende GroenLinkse elementen."

Noortje van Breukelen
Een van de medestanders noemde zichzelf Noortje van Breukelen, zogenaamd bewoner van de Slotlaan, maar buurtbewoners kunnen dat niet bevestigen. "Ze zou docente op een scholengemeenschap in Zeist zijn", zegt Oskam, "maar ook daar kennen ze haar niet." Toen de ophef over de 'fake accounts' tot een hoogtepunt kwam is de raadselachtige Noortje van Breukelen spoorloos verdwenen. Ook de andere profielen zijn ontmanteld.

GroenLinks moet nu stellig aantonen dat de geruchten niet waar zijn."
Walter van Dijk, fractievoorzitter VVD Zeist


Als niet Camstra, maar iemand anders zich onder dat pseudoniem in lokale discussies heeft gemengd, dan is de vraag vooral waarom de politicus dat zelf nog niet heeft kunnen aantonen. Noortje van Breukelen schrijft tenslotte columns voor de internetkrant Zeister Magazine, die door Camstra wordt beheerd. Hij zou dus contact moeten hebben gehad met de mysterieuze Noortje.

Google-account
In de populaire Facebookgroep Zeist - een andere pagina dan die van Oskam - verscheen vanmorgen bovendien een screenshot dat een nieuw verband tussen Noortje en Camstra suggereert. Wie probeert het Google-account van Noortje van Breukelen te herstellen, krijgt te zien dat er een code wordt gestuurd voor een account dat cam****.** bevat. Gezien het aantal lettertekens zou het kunnen gaan om Camstra.nl, het internetdomein dat is gekoppeld aan de bedrijfswebsite van het communicatieadviesbureau van Ronald Camstra.


De beheerders van de Facebookgroep zeggen dat ze Camstra de afgelopen periode de gelegenheid hebben gegeven "om open kaart te spelen". De bedoeling was dat de zaak intern opgelost zou worden. Nu Camstra zich er niet over uitlaat is de suggestieve schermafbeelding openbaar gemaakt als bewijsmateriaal.

Negatieve aandacht
Voor het lokale bestuur van GroenLinks staat echter nog niet onomstotelijk vast dat Camstra achter de nepaccounts zit. De partij blijft ook bij navraag vanmiddag nog bij de verklaring die vanmorgen vroeg werd gegeven voor het vertrek van de fractievoorzitter. Daarin stelde afdelingsvoorzitter Liesbeth Raymakers dat ze er begrip voor heeft dat de negatieve aandacht hem te veel energie zijn gaan kosten. Het vertrek van Camstra is volgens Raymakers "in het belang van GroenLinks".

Je speelt met vuur als het gaat om de betrouwbaarheid van de politiek."
Piet Oskam, beheerder Facebookpagina Voor Zeist


De VVD, coalitiegenoot en naast GroenLinks de grootste partij in de gemeenteraad, vindt het statement dat het GroenLinks-bestuur heeft gegeven niet afdoende. "GroenLinks moet nu stellig aantonen dat de geruchten niet waar zijn" zegt de liberale fractievoorzitter Walter van Dijk. 'Daar hebben wij ook op aangedrongen. Dit houdt de gemoederen enorm bezig en het is nu aan GroenLinks om alle twijfel weg te nemen. Wij zijn in afwachting daarvan."

Betrouwbaarheid
"Je speelt met vuur als het gaat om de betrouwbaarheid van de politiek", vindt beheerder Oskam van Facebookpagina Voor Zeist. "Het tast het gezag aan van het gemeentebestuur. Dat is een hele kwalijke zaak, dus het is goed dat Ronald Camstra zelf daar nu ook z'n consequenties aan verbonden heeft."


"Triest", oordeelt ook een reageerder op Oskams pagina. "Zoveel vijandschap gecreëerd terwijl we maar een ding willen: een dorp waar we graag wonen." Net als andere Zeistenaren ergert hij zich aan de online debatten over Zeist waarin aan de ene kant mensen werden geblokkeerd en aan de andere kant de discussie met valse accounts werd gestuurd.



Camstra zelf heeft tot nu toe steeds ontkend dat hij nepprofielen heeft aangemaakt. Sinds enkele dagen reageert hij niet meer op pogingen van RTV Utrecht om contact te leggen.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2136109/

------------------------------------------------------------------------------------------
















ZEIST - Ronald Camstra, de inmiddels opgestapte fractievoorzitter van GroenLinks in Zeist, heeft toegegeven dat hij nepaccounts op sociale media heeft gebruikt. Dat heeft hij zelf bekend tegenover zijn partijgenoten. Met de nepaccounts probeerde Camstra discussies op sociale media te manipuleren.


De fractievoorzitter maakte vanochtend al bekend dat hij opstapt. Toen sprak hij nog van 'valse aantijgingen'. Maar partijvoorzitster Liesbeth Raymakers vertelt aan RTV Utrecht dat ze kort daarna alsnog een schuldbekentenis van Camstra kreeg.

Raymakers benadrukt dat Camstra op eigen houtje handelde. "Hij heeft verklaard dat het begonnen is als een soort spel. En daarna is het uit de hand gelopen. Uiteraard nemen wij hier voltallig afstand van. En we gaan het gebroken vertrouwen proberen te herstellen in de persoon van de nieuwe fractievoorzitter Roel van Nieuwstadt."

Geheimzinnige Noortje
De trolaccounts zijn al dagenlang het gesprek van de dag in Zeist. Enkele inwoners van de stad kregen argwaan toen ene Noortje van Breukelen op Facebook een pleidooi hield voor het autovrij maken van de Slotlaan. Niemand kende deze Noortje, die bovendien zelf op de Slotlaan zou wonen, en al snel rees de vraag of ze wel echt bestond.

We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken."
De VVD weet niet zeker of de coalitie in Zeist nog houdbaar is


De teksten van Noortje werden geanalyseerd en de conclusie was dat haar schrijfstijl erg lijkt op die van Camstra. In eerste instantie ontkende de GroenLinks-politicus alle beschuldigingen. Toch maakte hij vanochtend bekend op te stappen. Nu bevestigt GroenLinks zelf dus ook het verhaal.

Gevolgen voor coalitie
VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk baalt enorm van de actie van Camstra. De nep-accounts beschadigen volgens hem niet alleen het vertrouwen in GroenLinks, maar in de hele Zeister politiek. "Er is zo veel commotie op sociale media, bovendien berichten alle kranten erover. Dit is buitengewoon schadelijk."

Dus rijst de vraag: kan de coalitie, die bestaat uit VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP, nog met elkaar door. Van Dijk weet het precieze antwoord daarop nog niet. "We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken."

480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit720p geselecteerd als afspeelkwaliteit
00:00
  
01:54
RTV Utrecht maakte vandaag dit item over de Zeister nepaccounts. Toen had Camstra nog geen schuld bekend.


Update 21:48
Inmiddels heeft ook Ronald Camstra zelf gereageerd. Op de website van GroenLinks Zeist is een brief geplaatst die Camstra schreef aan zijn partij. Hieronder de tekst:

"Ik heb een domme en naïeve fout gemaakt. Ik heb vanaf 2017 in het Zeistermagazine een aantal keren een column geschreven onder het pseudoniem Noortje van Breukelen. Door een andere naam te gebruiken kon ik verhalen schrijven zonder dat die direct aan mijn publieke profiel werden gekoppeld. Ik voelde me daardoor vrijer om me te uiten, en ik kreeg ineens veel leuke reacties in plaats van de negativiteit die mijn eigen profiel her en der opriep. Daardoor werd ik overmoedig en heb ik in 2019 een Facebook-account aangemaakt onder de naam Noortje van Breukelen, en in 2020 ook nog vier andere account (onder de namen Femke van Dijk, Felix Stoker, Edwin de Kort en Sheila Zwierig), en vanuit die accounts weer enkele nieuwe Facebookgroepen om de columns ook in te plaatsen. Met de accounts kon ik opmerkingen plaatsen onder de columns van Zeistermagazine en onder andere berichten zoals vlogs, zodat die meer aandacht kregen. Ik heb dit alleen gedaan, zonder medeweten van anderen."

"Ik besefte me onvoldoende dat het niet eerlijk, niet oprecht en niet verstandig is om me achter andere namen te verschuilen. Dat was erg naïef en naar nu blijkt een hele stomme fout, waar ik terecht veel kritiek op heb gekregen. Ook heb ik de waarheid te lang ontkend, in een poging de partij en mezelf te beschermen. Het spijt me heel erg dat ik daardoor het vertrouwen heb beschaamd van de mensen die mij kennen, van de leden en stemmers van GroenLinks en van de lezers van Zeistermagazine. En het spijt me vooral heel erg dat ik niet eerlijk geweest ben tegen jullie."

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2136123/

----------------------------------------------------------------------------------------------

 VRIJDAG 5 FEBRUARI 2021

Fracties Zeist reageren op gebruik internettrollen door fractievoorzitter GroenLinks: 'Verwerpelijk gedrag'

ZEIST - De fractievoorzitters in de gemeenteraad van Zeist hebben gezamenlijk gereageerd op het vertrek van Ronald Camstra van GroenLinks. In een korte verklaring schrijven zij het gebruik van internettrollen als "verwerpelijk gedrag te zien" en zeggen ze daar "op de scherpst denkbare manier" afstand van te nemen.

Camstra raakte in opspraak nadat bewezen werd dat hij met meerdere nepaccounts discussies op sociale media manipuleerde. Enkele inwoners van de stad kregen argwaan toen ene Noortje van Breukelen op Facebook een pleidooi hield voor het autovrij maken van de Slotlaan. Niemand kende deze Noortje, die bovendien zelf op de Slotlaan zou wonen, en al snel rees de vraag of ze wel echt bestond.

'Hele stomme fout'
Na aanvankelijk te hebben ontkend, gaf Camstra gisteren uiteindelijk toch toe achter meerdere nepaccounts te zitten. Eerder deze week was hij na de ontstane commotie al opgestapt als fractievoorzitter van GroenLinks. Volgens de politicus gebruikte hij de accounts onder meer om zich "vrijer te kunnen uiten". Hij noemde dat in een verklaring "erg naïef en naar nu blijkt een hele stomme fout".

De fractievoorzitters van de andere politieke partijen veroordelen het gedrag van Camstra. Ze verwijten hem onder meer een gebrek aan transparantie. "Het vertrouwen in de politiek en in politici wordt geschaad als er op welke wijze dan ook wordt gemanipuleerd", schrijven de fractievoorzitters. Met zijn handelen zou de teruggetreden fractievoorzitter ook de Gedragscode Integriteit van de gemeenteraad hebben geschonden.

'Buitengewoon schadelijk'
Tijdens de raadsvergadering van 16 februari zal verder over het handelen van Camstra worden gesproken. Mogelijk heeft de kwestie ook gevolgen voor de coalitie in Zeist, die bestaat uit VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie-SGP. VVD-fractievoorzitter Walter van Dijk noemde de ontstane situatie eerder "buitengewoon schadelijk" voor de hele Zeister politiek. "We zullen echt moeten gaan kijken of we deze periode met elkaar kunnen afmaken", liet hij weten.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2136127/

----------------------------------------------------------------------------

NOG MEER BEWIJS: Ronald Camstra van GroenLinks = Noortje van Breukelen

Plus een persbericht uit de Zeistergemeente, waarvoor wij knip en plak doen

 

 

Camstra-gate heeft gevolgen voor fractiegenoten, bestuur en wethouder GroenLinks in Zeist


Ronald Camstra heeft 
de handdoek in de ring gegooid. Door het veelvuldig gebruik van aan zijn rijke fantasie ontsproten nepprofielen in door hem zelf vaak aangezwengelde facebookdiscussies, was hij in een onmogelijke positie terechtgekomen. Als hij dan ruiterlijk zijn ernstige fouten had toegegeven, was er wellicht nog een toekomst mogelijk in de groenlinkse beweging, waarvan hij in Zeist de onbetwiste leider en het boegbeeld was. Maar het glasharde ontkennen van wat overduidelijk bewezen is, maakte verder functioneren totaal onmogelijk. Zijn overhaaste en betreurenswaardig oneervolle vertrek heeft hij echt volledig aan zichzelf te wijten. Het is te hopen dat de nu ontstane rust helpt om tot een gezond zelfonderzoek te komen als uitgangspunt voor herstel en een nieuwe toekomst.

Moeilijk kan volgehouden worden dat de nu opgestapte leider in zijn fakeprofielenschandaal als een ‘lone wolf’ heeft gehandeld


In zijn werk als fractievoorzitter van de op één na grootste fractie in de gemeenteraad van Zeist werd hij omringd door zijn zes fractiegenoten, een wethouder, een afdelingsbestuur en vrijwilligers met groenlinkse jasjes, die tijdens verkiezingscampagnes huis-aan-huis het groene ideaal verspreiden. Bij velen zal een groot gevoel van teleurstelling overheersen. Toch kan moeilijk volgehouden worden dat de nu opgestapte leider in zijn fakeprofielenschandaal als een ‘lone wolf’ heeft gehandeld. Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat Camstra echt volledig solistisch heeft geacteerd. De tweede mogelijkheid is dat anderen uit de ‘inner circle’ erbij betrokken zijn geweest of er op zijn minst kennis van hadden.

 

Tegen de eerste optie stijdt het simpele feit dat een fractievoorzitter juist gloreert als resultaat van teamwork. Dan zou het toch wel heel merkwaardig zijn dat juist zo’n teamspeler daarnaast ook een volstrekte solist is geweest. In zijn werk als leider heeft hij zondermeer wekelijks of vaker intensief overleg met wethouder Laura Hoogstraten, die vanuit GroenLinks op het pluche zit en een aantal taken heeft, die het aandachtsgebied van Camstra overlappen. Het zou op z’n minst eigenaardig en ook wel ongeloofwaardig zijn als de wethouder ook niet zou hebben geweten van de activiteiten van de fractievoorzitter in de sociale media. En ook de andere raadsleden kan dit moeilijk ontgaan zijn. 

In de door Camstra met veel inzet en enthousiasme geïnitieerde facebookdiscussies namen zijn fractiegenoten vaak het stokje over om de discussies op hun manier te beslechten en de fractievoorzitter te steunen. De grootschalige omvang van deze fakeprofielenaffaire wijst eerder in de richting van een georganiseerde bende dan in die van een éénling. Het zou van wijsheid getuigen als vanuit GroenLinks openheid wordt geboden over het gegeven hoe en in welke mate deze verwevenheid met het fakeaccountsverhaal de andere politieke functies heeft geraakt en meegezogen in het nu tot openbaring gekomen moeras. Vooral voor een wethouder geldt dat deze verre dient te blijven van manipulaties en gefingeerde bijdragen aan het politieke debat. Zoals dat trouwens voor iedereen geldt, in welke functie en van welke partij dan ook.

Riante ruimte en ondersteuning van de op Facebook actieve en door GroenLinks gedomineerde Groep Zeist


Camstra kon zijn jarenlange frauduleuze optreden in discussies alleen volhouden dankzij de riante ruimte en ondersteuning, die hij daarbij kreeg van de moderatoren van de op Facebooek actieve en door GroenLinks gedomineerde Groep Zeist. In vele discussies werden door de fakeprofielen mensen tegen elkaar opgezet, onnodig beschadigd en in verlegenheid gebracht. Wat moet de bedenker van al dit kleinmenselijke leed daar een ‘plezier’ aan hebben beleefd. Dat ging wel heel ver. Meerdere inwoners van Zeist zijn geconfronteerd met korte of langdurige blokkades, nadat zij de nepprofielen van repliek hadden gediend, dat voor de gevoelige ogen van de moderatoren net iets te fors was uitgepakt. Dan volgde snel een blokkade, waarmee de discussiant tijdelijk of definitief uit de groep werd verbannen. 

Ook in de aanloop naar het nu voltrokken vertrek van Camstra namen beheerder Paul Koster en moderatoren Sebastiaan Sonneville en in mindere mate de op verzoening ingestelde Esther Kant een partijdige positie in. Kritiek op Camstra en zijn nepprofielen was not done. Hoe nu verder met Groep Zeist, nu veel deelnemers geblesseerd en beschadigd achterblijven, zonder dat vanuit de moderatoren openlijk verantwoording wordt afgelegd of een verklaring wordt gegeven van het gevoerde beleid en de wrange gevolgen daarvan? Het vertrek van de aanstichter van dit alles ontslaat geen van de betrokkenen van de mogelijkheid en de plicht om kritisch de eigen rol in deze kwestie tegen het licht te houden. En als dat tot passende conclusies leidt, daaraan ook passende stappen te verbinden. Van ‘sorry’ zeggen is nooit iemand slechter geworden. Maar misschien is er nog wel meer nodig om de beschadigde verhoudingen te herstellen.

Met vriendelijke groet,
Piet M. Oskam






https://www.geenstijl.nl/5157542/nog-meer-bewijs-ronald-camstra-van-groenlinks-noortje-van-breukelen/

----------------------------------------------------------------------------

Logo


VRIJDAG 5 FEBRUARI 2021

Ronald Camstra: ‘Ik heb een heel domme fout gemaakt’


BARNEVELD/ZEIST Directeur Ronald Camstra van Woningstichting Barneveld legt, in overleg met de Raad van Commissarissen, voor een week zijn werkzaamheden voor de corporatie neer. 

In deze time-out buigt deze raad zich over de kwestie rondom Camstra, die deze week in de gemeentepolitiek van Zeist in opspraak kwam, door het gebruik van nepaccounts op social media.

Dat meldt de woningstichting. ,,We hebben kennis genomen van de ontstane situatie rondom onze directeur en we nemen nu de tijd om na te denken over de ontstane situatie en de eventuele gevolgen hiervan’’, zegt Johan Borren, voorzitter van de Raad van Commissarissen. Of de politieke situatie rondom Camstra consequenties heeft voor zijn werkzaamheden bij de corporatie, is dus nog niet te zeggen, ...

https://www.barneveldsekrant.nl/premium/lokaal/maatschappelijk/665117/ronald-camstra-ik-heb-een-heel-domme-fout-gemaakt-

--------------------------------------------------------------------------

Time-out voor directeur-bestuurder Woningstichting Barneveld

Een time-out van een week voor directeur-bestuurder van Woningstichting Barneveld Ronald Camstra. In zijn rol als gemeenteraadslid en fractievoorzitter van Groenlinks in gemeente Zeist, gebruikte hij diverse nepaccounts op social media, waarmee fictieve personen standpunten van zijn partij ondersteunden. Gisteren legde hij vanwege de ophef die functie neer. De Raad van Commissarissen van de woningstichting neemt na deze week een beslissing over hoe verder.

Johan Borren, voorzitter van de Raad van Commissarissen: ‘De Raad van Commissarissen heeft kennis genomen van de ontstane situatie en we nemen nu de tijd om na te denken over de ontstane situatie en de eventuele gevolgen hiervan.’

Ronald Camstra: ‘Het spijt me ontzettend dat ik het vertrouwen heb beschaamd van medewerkers en relaties van Woningstichting Barneveld. Ik schaam me hier diep voor. Ik heb een hele domme fout gemaakt en zal daar lering uit trekken, en ik zal er alles aan doen om het vertrouwen weer te herstellen.’


https://www.wstg-barneveld.nl/over-ons/nieuws/nieuwsberichten/time-out-voor-directeur-bestuurder-woningstichting-barneveld/


============================================================

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.