Column
S
NGO Monitor, gevestigd in Jeruzalem, haalt elke hulporganisatie en VN-afdeling door het slijk die kritiek heeft op het Israëlische beleid in de – naar internationaal recht – bezette Palestijnse gebieden.
In hoeverre zijn ‘mensenrechtenorganisaties’ hetzelfde als ‘terroristische organisaties’? Bij NGO Monitor wijden ze daar publicaties aan. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch doet aan ‘valse beschuldigingen’. Hun medewerkers hebben een gebrek aan ‘kwalificaties en kennis’.
VN-organisatie UNRWA? Sacks legde onlangs in een radio-interview uit hoe UNRWA achter de schermen betrokken zou zijn bij het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam.
Wat NGO Monitor doet, zou je hasbara kunnen noemen: het verspreiden van propaganda in het belang van Israël. Vaak te fantastisch voor woorden, maar altijd in het staatsbelang. NGO Monitor, betaald door particuliere geldschieters, vertolkt in de praktijk de mening van de Israëlische overheid.
Opeenvolgende Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken, geen linkse jongens, waarschuwden voor NGO Monitor. ‘Ik kan hier eerlijk gezegd weinig mee’, stelde Halbe Zijlstra (VVD) in 2017. Het gaat om ‘heel vage beschuldigingen’ waarbij ‘zorgvuldige staving’ ontbreekt. Partijgenoot Stef Blok repte in 2020 over ‘selectief citeren, halve feiten en insinuaties’.
Maar nu is er een coalitie met PVV-leider Geert Wilders die onder het motto ‘niemand houdt me tegen’ naar een verboden Israëlische nederzetting wil afreizen. Na de rampnacht in Amsterdam krijgt Israëlische propaganda vrij spel in Den Haag.
In de Tweede Kamer dook een geheim Israëlisch overheidsrapport op over veronderstelde verbanden tussen Nederlandse organisaties, Hamas en de aanval op Maccabi-supporters in Amsterdam. Prompt nam de Kamer een SGP-motie aan: onderzoek het ‘woud van mantelorganisaties’ in Nederland en bestempel ze zo nodig als terroristisch.
In een ander ‘zeer geheim’ Israëlisch overheidsrapport, gelekt naar de Jerusalem Post, krijgt de Nederlandse vredesorganisatie Pax ervan langs. Pax is betrokken bij de rechtszaak die leidde tot een verbod op het leveren van F35-onderdelen door Nederland aan Israël.
Thomas van Gool, projectleider ‘Israël-Palestina’ bij Pax, wordt genoemd als ‘key player’ in een netwerk van pro-Hamasfiguren. Dat Pax de daden van Hamas afwijst en een staakt-het-vuren-bepleit, verleent aan de vredesactivist een aura van ‘bedrieglijke legitimiteit’, zo wil de Israëlische overheid ons doen geloven.
Deze vermenging van feit en fictie past in het straatje van sommige Nederlandse politici. In dit klimaat kwam Sacks vorige week naar Den Haag.
Hij ontmoette Tweede Kamerleden achter de schermen, onder wie Eric van der Burg (VVD). Daarna praatte hij met de Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp bij over verdachte geldstromen tussen Nederland en pro-Hamas organisaties.
De ‘trotse Israëliër’, zoals hij zichzelf noemt, beschuldigt Nederland van een ‘gebrek aan openheid’ over donaties aan Palestijnse mensenrechtenorganisaties. Francesca Albanese, VN-rapporteur voor de Palestijnse gebieden, krijgt ervan langs, want zij vraagt aandacht voor de ‘dire situation’ in Gaza.
‘De problemen komen nu naar huis, naar Nederland’, waarschuwt Sacks. In een typisch hasbara-uitstapje suggereert hij dat Nederlandse steun aan Palestijnse mensenrechtenclubs iets te maken zou kunnen hebben met aanvallen op ‘Nederlandse Joden’.
Dit moet gezegd: de meeste leden van de Kamercommissie komen niet opdagen. Bij de enkeling die er wel is, gaat Sacks’ betoog erin als koek. ‘Weet u welke ngo’s betrokken zijn bij terrorisme en worden betaald door de Nederlandse overheid?’ vraagt Dennis Ram van de PVV.
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas, die eerder in de Kamer met het geheime Israëlische rapport over de mantelorganisaties wapperde, noemt het ‘nogal schokkend om te horen dat we geld geven aan organisaties waarvan we geen idee hebben wie ze zijn en wat ze doen’.
Dit is een eerste bezoek, het gaat om het leggen van contacten met Kamerleden, het aanhalen van banden. Bij het weggaan maakt Sacks een opmerking tegen Van der Plas waar alles in besloten ligt. ‘See you in Israël.’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.