woensdag 22 maart 2023

DE PRIJS VAN EEN GROEN EUROPA

 Diederik Samsom en Frans Timmermans tijdens de COP27 klimaattop in Egypte

Diederik Samsom en Frans Timmermans tijdens de COP27 klimaattop in Egypte

Diederik Samsom hamerde op gedwongen uitkoop veeboeren


Verplichte uitkoop van Nederlandse veehouders is volgens voormalig PvdA-leider Diederik Samsom de geschikte oplossing om uit de stikstofcrisis te komen. De rechterhand van Eurocommissaris Frans Timmermans heeft op deze omstreden aanpak gehamerd in november vorig jaar, tijdens een discussie met hoge ambtenaren van de Nederlandse regering over de invulling van Europees natuurbeleid.

Het kabinet Rutte IV zoekt al vanaf de start in januari 2022 wanhopig naar een uitweg uit de voortslepende stikstofproblematiek. Volgens Europese natuurregelgeving waarmee Nederland al in de jaren negentig akkoord is gegaan, moet de stikstofuitstoot in Nederland omlaag. Bovendien is Brussel bezig met het uitrollen van nieuwe plannen om de natuur en biodiversiteit van Europa te herstellen, als onderdeel van de zogeheten Green Deal: het verduurzamingspakket dat de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans onder zijn hoede heeft. 

Die plannen vormen mogelijk een nieuwe kopzorg voor Nederland, zo bleek onlangs uit onderzoek van Follow the Money. Gevreesd wordt zelfs voor een ‘stikstofcrisis 2.0’. Hoewel juristen van mening verschillen over hoe groot de gevolgen precies zijn, betekent het dat er mogelijk nog minder bouw- en landbouwvergunningen mogen worden afgegeven en Nederland verder ‘vastloopt’.

In principe is het aan de EU-lidstaten zelf om uit te vogelen hoe ze aan Europees beleid voldoen. Maar oud-PvdA-leider Diederik Samsom, tegenwoordig de kabinetschef van team-Timmermans, denkt graag actief mee over de koers die de Nederlandse overheid op het gebied van landbouw en natuur zou moeten varen. Zo heeft hij op 8 november 2022 ten overstaan van hoge Nederlandse ambtenaren duidelijk gemaakt dat verplichte uitkoop van veeboeren het recept is om uit de stikstofcrisis te komen. 

Volgens documenten die zijn ingezien door Follow the Money en de NOS wees Samsom erop dat het Nederlandse kabinet een flinke zak geld ter beschikking heeft voor de uitkoop van veeboeren. Ook gaf hij aan dat Brussel, om aan de stikstofdoelen te voldoen, dergelijke staatssteun toejuicht. Volgens hem is dit voor Nederland de manier om uit de vangrail te komen.

Samsom als intermediair

Binnen Nederland is dit echter een uiterst ingewikkelde en politiek brisante boodschap. Sinds de rechterlijke stikstofuitspraak uit 2019 is er maatschappelijke onrust ontstaan,  gekenmerkt door verhitte boerenprotesten en bedreigingen aan het adres van verschillende politici. 

In reactie op Samsoms woorden lieten de Nederlandse ambtenaren dan ook weten dat verplichte uitkoop weliswaar als mogelijkheid achter de hand wordt gehouden, maar dat hier, vanwege de politieke gevoeligheid, vooralsnog niet toe over wordt gegaan.

Tegelijkertijd moet ook Brussel te vriend gehouden worden. Uiteindelijk is het immers de Europese Commissie die beoordeelt of het nieuwe Nederlandse stikstofbeleid wél door de beugel kan. En de nalatigheid die Nederland tot nu toe op dat vlak heeft laten zien, heeft ervoor gezorgd dat de verhouding niet al te best is.

Uit de stukken blijkt dat Samsom zich in dit speelveld als een soort intermediair heeft opgeworpen. Aan de ene kant wilde hij aan de Nederlandse ambtenarij laten zien dat de Commissie zich heus flexibel op wil stellen, zolang Nederland maar een geloofwaardige inzet toont. Aan de andere kant was hij kritisch op de terughoudendheid waarmee het kabinet de nieuwe Europese plannen tegemoet komt, omdat daarmee de Green Deal-doelstellingen worden ondermijnd.

https://www.ftm.nl/artikelen/diederik-samsom-hamerde-op-gedwongen-uitkoop-veeboeren?utm_campaign=Lise-Witteman&utm_source=article&utm_medium=link&share=bo1a%2BjWgVxpR2vTdFGFMIDzqlSvndNmQeIFtvEv0iI6OrZ3Kfafri55qg5eoQD8%3D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.