donderdag 5 september 2024

Gevluchte Iraniër keek in Haarlem dagen naar beveiligingscamera's: ‘Wist dat ze achter me aan zouden komen’

 

Gevluchte Iraniër keek in Haarlem dagen naar beveiligingscamera's: ‘Wist dat ze achter me aan zouden komen’

Als een stuk lokaas zat de Iraanse activist Siamak Tahmasbi in zijn Haarlemse woning te wachten tot zijn moordenaars zouden komen. Maar Tahmasbi was alert genoeg en leeft nog. Probeerde de lange arm van Teheran alwéér een tegenstander in Nederland te liquideren? ,,We maken de leiders in Iran nerveus”, zegt de activist tegen deze site.
Cyril Rosman  Laatste update: 12:30
Al dagenlang tuurt Siamak Tahmasbi naar de beelden van zijn bewakingscamera’s. De vraag is niet óf zijn moordenaars komen, maar wanneer. ,,Ik wilde er klaar voor zijn. Ik stond ook in direct contact met de politie.’’
Tahmasbi is een gevluchte Iraniër die asiel heeft gekregen in Nederland. Vanuit hier levert hij via social media en internationale media (The Voice of America) kritiek op het Iraanse regime. ,,Ik krijg informatie van tipgevers uit Iran over de corruptie en die informatie verspreid ik.’’ Kunstenaar en activist Tahmasbi heeft 20.000 volgers op Instagram en werkt samen met een andere naar Europa gevluchte Iraniër die online 2 miljoen volgers heeft. ,,We maken de leiders in Iran nerveus.’’
Sinds ruim een jaar krijgt hij online bedreigingen vanuit Iran. Hij stuurde screenshots door naar de politie. In mei probeerde iemand in te breken in zijn huis. ,,Die man stond al bijna binnen, maar ging ervandoor toen hij mij hoorde.’’ Tahmasbi meldde alles bij de Nederlandse politie, met wie hij sinds de bedreigingen in nauw contact staat.

Mannen waren gewapend

Dat betaalde zich uit op 6 juni. Op die dag gebeurde waar Tahmasbi bang voor was. Hij zag twee mannen op zijn bewakingscamera, die zich verdacht gedroegen. ,,Ik heb de politie gebeld en die was er binnen twee minuten.’’ De agenten gingen achter de mannen aan, arresteerden ze en ontdekten dat de twee gewapend waren.
De arrestaties werden niet bekendgemaakt. Tot eerder deze week: toen bleek dat het Openbaar Ministerie de mannen (een 38-jarige Tunesiër en een 27-jarige Colombiaan) daadwerkelijk verdenkt van het voorbereiden van een liquidatie ‘op een Iraanse activist en journalist’.
En niet alleen dat, van de twee mannen, die bekendstaan als criminelen, werd de Tunesiër al gezocht. De Spaanse politie verdenkt hem van betrokkenheid bij een aanslag op een andere criticus van het Iraanse regime, de Spaanse politicus Alejo Vidal-Quadras. Die man werd eind vorig jaar op straat in zijn gezicht geschoten, maar overleefde die aanslag.
Dat Siamak Tahmasbi de bedreigingen tegen hem serieus neemt en in zijn woning in Haarlem aan het beeldscherm van zijn camera’s gekluisterd zat, is niet zo vreemd. Hij woont al zes jaar in Nederland, maar weet ook dat hij zijn kritiek op het Iraanse regime met de dood kan bekopen. De lange arm van Teheran heeft al vaker toegeslagen, op veel plekken in Europa, maar zeker ook in Nederland.

Eerdere moorden

Zo werd in 2017 de Iraanse vluchteling Ahmad Mola Nissi voor zijn portiekwoning in Den Haag in koelen bloede doodgeschoten. Hij was de leider van een oppositiebeweging die streed tegen de Iraanse overheid. In 2015 gebeurde datzelfde met de Iraniër Ali Motamed. De elektricien werd in Almere doodgeschoten, toen hij voor zijn huis in zijn auto wilde stappen.
Later bleek dat Ali Motamed een schuilnaam was, in werkelijkheid was de elektricien jaren eerder in Iran ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij een grote bomaanslag op het hoofdkwartier van de Iraanse Republikeinse partij. Ook een vijand van het regime dus. Voor de moord op Molla Nissi is nog niemand opgepakt. Voor de dood van Ali Motamed wel, een groep Amsterdamse criminelen heeft de liquidatie uitgevoerd. Die weigeren te vertellen in opdracht van wie.
In 2019 meldde de Nederlandse inlichtingendienst AIVD dat ‘er sterke aanwijzingen zijn dat Iran betrokken is geweest bij de twee liquidaties.’ Toenmalig minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemde de Iraanse betrokkenheid ‘ontoelaatbaar’. ,,Het toont aan dat onze diensten continu alert moeten blijven om dit soort buitenlandse activiteiten in kaart te brengen.’’ Toenmalig AIVD-baas Dick Schoof, inmiddels bijna premier van Nederland zei destijds: ,,De betrokkenheid van Iran bij de liquidaties onderstreept het belang van ons onderzoek naar de intenties van het regime.’’

Intriges op Nederlands grondgebied

Ondanks die oproep tot alertheid van Ollongren, lijkt er nu weer hetzelfde te spelen. Weer staan er gewapende mannen voor het huis van een Iraanse activist in Nederland. Alleen komen ze dit keer niet aan schieten toe. Spionage, terrorisme en contraterrorisme worden onverminderd op Nederlands grondgebied uitgespeeld.
Inlichtingendienst AIVD wil desgevraagd niets zeggen over wat zich er in Haarlem heeft afgespeeld en wil ook niet ingaan op eventuele Iraanse betrokkenheid waarvoor de dienst eerder waarschuwde. Het Openbaar Ministerie doet nog geen verdere mededelingen over het onderzoek.
Siamak Tahmasbi verblijft inmiddels op een veilige plek, vertelt hij in gesprek met deze krant. Hij wil niet vertellen over zijn vroegere leven in Iran, maar zegt wel dat hij voor het regime is gevlucht. In Europa is hij actief als kunstenaar: hij maakt schilderijen en kaligrafieën.
In een artikel in de Teheran Times, een door de Iraanse staat gecontroleerde krant, werden Tahmasbi en de Deense vriend met wie hij samenwerkt vorig jaar ervan beschuldigd onderdeel uit te maken van een terroristische groepering die vanuit Europa aanslagen wil plegen in Iran. Tahmasbi: ,,Het zijn allemaal leugens. Ik ben een schilder en activist, geen terrorist.’’
Hoe bizar die Iraanse beschuldigingen ook klinken, ze zijn niet altijd ongegrond. Weer een andere Iraanse vluchteling, Eisa S., kwam jaren geleden hier in het nieuws omdat hij vanuit Nederland via een tv-zender actievoerde tegen het Iraanse regime. Ook S. vreesde voor zijn leven en liep rond met een alarmknop. Maar zijn verhaal kende een bizarre plottwist: hij werd door de Nederlandse politie opgepakt en in 2021 door de rechtbank in Rotterdam tot vier jaar cel veroordeeld omdat hij betrokken was ‘bij het voorbereiden en financieren van aanslagen in Iran’.
Tahmasbi werpt dergelijke beschuldigingen verre van zich. Hij wil vooral de Nederlandse politie bedanken. ,,Die waren zo snel ter plaatste toen ik ze belde.’’ Vanuit een veilige plaats met maximale veiligheid gaat hij verder met zijn activisme. ,,Ik ga niet stoppen. De mensen in Iran moeten wakker worden, voor zover ze dat nog niet zijn.’’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.