PFAS-schandaal Schiphol dijt uit: gif zat niet alleen in blusschuim
Dit blijkt uit een lange reeks nieuwe documenten die werden vrijgegeven na een beroep op de Wet open overheid.
Dat het gaat om enorme hoeveelheden gifgrond blijkt onder meer uit een brief die Schiphol op 10 juli 2019 stuurde aan het ministerie van Infrastructuur (I&W). Daarin stelt de directie dat er op dat moment 200.000 kubieke meter – dat zijn zo’n 200 gemeentelijke zwembaden vol – opgeslagen ligt op het terrein, maar dat er naar verwachting op korte termijn nog eens 800 zwembaden bijkomen.
Schiphol smeekt in die brief om mogelijkheden om de gifgrond elders kwijt te kunnen. “Het wordt steeds moeilijker om binnen het Schiphol-terrein nog ruimte te vinden voor het bouwen van extra opslagfaciliteiten”, aldus het schrijven. “Bovendien bestaat hiertegen veel bezwaar van omwonenden. De capaciteit wordt steeds nijpender.”
De enorme hoeveelheden grond waarmee Schiphol danig in zijn maag zit, vormen slechts het topje van een ijsberg. Het gaat immers alleen nog maar om grond die vrijkomt bij de talrijke werkzaamheden op het luchthaventerrein. Maar ook grote delen van de grond die niet worden uitgegraven, zijn verontreinigd met het nauwelijks afbreekbare vergif. Dat kan zomaar een veelvoud zijn van de nu vrijkomende gifgronden.
Tot voor kort werd aangenomen dat de PFAS-vervuiling was ontstaan als gevolg van het reguliere gebruik van blusschuim en als gevolg van een bedrijfsongeval met PFAS-houdend blusschuim in een KLM-loods. Uit de nieuwe documenten blijkt dat op veel meer plekken gewerkt is met PFAS-houdende materialen.
Schiphol lobbyde zich destijds een ongeluk om toestemming te krijgen de gifgrond uit te rijden naar andere locaties. Op het eigen terrein was er geen plek meer en in de rest van Haarlemmermeer bestond ook slechts “een beperkte grondvraag”, zo blijkt uit de brief die Schiphol in 2019 aan I&W verstuurde. Het vliegveld eist dan ook van het ministerie dat landelijke normen worden vastgesteld zodat de probleemgrond ook (ver) buiten de regio kan worden gedumpt.
Het elders dumpen stuit op steeds meer verzet bij andere overheden, omdat de risico’s van PFAS steeds duidelijker worden en de ‘veilige’ normen in de loop der jaren steeds strenger worden gesteld. Het RIVM waarschuwt voor de uitrij-praktijken, zo blijkt uit een verslag van een overleg tussen het ministerie en het instituut voor volksgezondheid. “Landelijke normen mogen geen aanleiding vormen om PFAS-houdende grond te verplaatsen naar gebieden waar niet of nauwelijks PFAS in de bodem voorkomen.”
Pikant is dat Schiphol dichterbij huis het plan had opgevat een terp te bouwen voor vliegtuigspotters. Daar zouden de grootste fans van het vliegveld met hun telelens een goed zicht krijgen op de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Een terp gebouwd van grond met gif dat nooit meer verdwijnt uit de natuur en zich ophoopt in het lichaam van mensen en dieren. Voor zover bekend is het er nooit van gekomen.
https://open.overheid.nl/documenten/f21db983-8591-4b28-9863-caddb2d474f8/file
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.